Hållbar industri
Experterna: Samverkan är nyckeln för lönsam FoU inom industrin
AUTOMATIONSNÄSTET. Engagemang i nätverk. Samverkan. Forsknings- och utvecklingsprojekt. För en småföretagare kan allt detta vara svårt att hinna med och därför känns betungande. Men det kan betala sig och öppna nya vägar till automation, affärer och bättre lönsamhet i företagen.
Experterna i detta Automationsnäste:
- Mikael Joki, vd, Eskilstuna Elektronikpartner, EEPAB.
- Magnus Svensson, programchef Smartare Elektroniksystem.
- Niklas Olsson, koordinator Mälardalen Industrial Technology Center, MITC.
1. Vad innebär det att samverka i Forsknings- och Utvecklingsprojekt?
Mikael Joki: För ett mindre företag som vårt innebär det en möjlighet att tillsammans med akademi och andra företag formulera utmaningar, genomföra FoI-projekt och ta del av resultat som bidrar till det egna företagets utveckling över tid. Signalen utåt är även att företaget har en tydlig strategi att satsar långsiktigt.
Magnus Svensson: Det är oftast den snabbaste vägen att hitta och få tillgång till ny kunskap och kompetens. Något som ökar möjligheten att utveckla den egna produkten, processen eller tjänsten.
Niklas Olsson: Du får möjlighet att se dina utmaningar genom nya, fräscha, externa ögon och du lär dig tänka på nya aspekter. Tro det eller ej, men min erfarenhet visar att man väldigt snabbt blir hemmablind och låst i sina egna tankemönster och i sin egen miljö.
2. Hur kan samverkan i FoU-projekt bidra till förbättrad produktion och konkurrenskraft?
Mikael Joki: När man som vi konkurrerar på en global marknad så gäller det att erbjuda något mer än bara lägsta kostnad. Innovation och konkurrenskraftig produktion blir ett naturligt förhållningssätt i vardagen Vi har genom deltagande i FOI-projekt satt företaget på kartan, EEPAB är ett företag som med sitt nätverk har kapacitet för att möta krävande företag med ambitioner.
Magnus Svensson: En samverkan innebär att man får en inblick i andras förutsättningar och erfarenheter. Till exempel så får en konstruktör med förståelse för tillverkning bättre förutsättningar för att optimera produkten/processen för bästa kvalitet/pris/prestanda. Med förståelse för andra aktörers situation ökar också sannolikheten att det blir rätt från början vilket gör att slutprodukten snabbare kommer till marknaden eller produktionsprocessen implementeras snabbare.
Niklas Olsson: Det skapar möjligheter till utbyte med forskare och andra som är inlästa på de senaste trenderna och alla möjligheter som följer med dessa. De kan även utreda hur dessa möjligheter kan testas och anpassas för att bidra i den specifika verksamheten.
3. Vilka råd kan du ge till personer som vill veta mer om möjligheterna med FoU-samverkan?
Mikael Joki: Analysera din egen verksamhet och formulera dess framtida utmaningar. Därefter kontaktar man: 1. Närmaste lärosäte som bedriver forskning relaterad till den egna verksamheten. 2. Programkontoret på något av våra strategiska innovationsprogram som passar din verksamhet. 3. En handläggare på Vinnova för information om FoU-samverkan.
Magnus Svensson: Om det fortfarande är någon som känner sig osäker eller vill ha ett bollplank kring samverkan så kan jag gärna förmedla kontakter till de som redan gjort detta och vill dela med sig av erfarenheter. Om det gäller att hitta rätt kompetens inom elektronikområdet så har vi inom Smartare Elektroniksystem byggt upp kompetensnav som hjälper dig att hitta rätt samverkansparter. Gäller det möjligheten till finansiering så hjälper jag till.
Niklas Olsson: Ta kontakt med en samverkansplattform, akademi eller institut. Var ute i god tid och tänk att träning ger färdighet. Ju bättre du kan beskriva dina utmaningar desto bättre hjälp får du. Är du oerfaren så testa gärna att låta studenter inom specifika kurser genomföra kursuppgifter i er verksamhet där de får tillämpa sina teoretiska kunskaper praktiskt. Så skapar du nya kontaktytor mot akademi och har enklare att träffa rätt inom rena forskningsprojekt.
Automationsnästet är ett samarbete mellan Ny Teknik och Automation Region, en organisation som knyter samman företag, myndigheter, forskning och utbildning i ett branschoberoende kluster med fokus på automation.
Automationsnästet
Automationsnästet görs i samarbete med Automation Region, en organisation som knyter samman företag, myndigheter, forskning och utbildning i ett branschoberoende kluster med fokus på automation.
Vill du delta i Automationsnästet med ditt företag? Hör av dig till automation@nyteknik.se