Hållbar industri

En vinnare som vill göra skillnad

Emma Vidarssons vinnande examensuppsats är en del i ett större arbete på Chalmers om energioptimering av robotar. Foto: Fredrik Karlsson

Emma Vidarsson har skrivit bästa examensarbetet inom automation.  ”En del av prispengarna ska gå till att hjälpa flyktingar”, säger hon.

Publicerad

Svensk industri behöver utvecklas med automation. För det krävs att unga ingenjörer satsar på automation, vilket priset Automation ska uppmuntra ingenjörsstudenter till.

- Jätteroligt och lite oväntat, säger Emma Vidarsson, som direkt efteråt inte visste vad hon skulle göra med pengarna.

Men sedan hör hon av sig och har bestämt sig.

- En del av prispengarna ska gå till att hjälpa flyktingar, antingen i Syrien, på flykt från Syrien eller de som redan har tagit sig till Sverige, säger hon.

Priset delades ut under konferensen Automation Summit där hon lyssnade på Ulf Stenerhags föredrag om ”Not for sale ale”, en öl där vinsten går till kampen mot människohandel.

- Jag har också lyssnat på debatten som pågår om Syrien och jag känner att jag vill göra skillnad. Om 10, 20 eller 30 år vill jag kunna berätta för mina barn och barnbarn att vi inte stod passiva under den största flyktingkrisen sedan andra världskriget utan att vi faktiskt försökte hjälpa till.

Hon har ännu inte bestämt exakt hur de ska placeras eller hur stor del av prispengarna på 20 000 kronor detta gäller. För efter fem års studier och som nyinflyttad i Stockholm är också tusenlapparna välkomna.

Emma Vidarsson är 29 år, har läst till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers och mastersuppsatsen skrevs inom styrsystem, reglerteknik och mekatronik. Den har varit en del i ett större arbete inom ett EU-projekt som heter AREUS, som Ny Teknik tidigare skrivit om.

Resultatet handlar kort om att man med en förändrad körstil kan minska robotars energiförbrukning med så mycket som 30 procent.

Emma Vidarsson har gjort experimenten i arbetet, vilka utgör hennes uppsats.

- Det var väldigt intressant att få en förståelse för hur roboten fungerar, säger hon.

Varför valde du att skriva om det här ämnet?

- För att det var svårt men också väldigt fascinerande med just reglerteknik. Robotik är coolt, fantastiskt att se saker röra sig efter vad jag sagt.

Hon har precis börjat en trainee-tjänst på Siemens där hon ska få testa lite av varje under ett år.

- Jag tror att svensk industri har nog att erbjuda och är inte orolig för att de inte ska finnas jobb. Inom reglerteknik och automation har de kursare jag vet fått jobb utan problem.

Men någon exakt karriärväg har hon inte stakat ut.

- Jag har alltid gjort det som är kul så vi får se vart det leder.

Läs fler karriärnyheter på Ny Tekniks sajt Ingenjörskarriär.se!

Automation student

  • Finalister i Automation Student 2015 var Darijan Jelica, Chalmers, Marcus Johansson och Jacob Nilsson, Högskolan i Skövde, samt Emma Vidarsson, Chalmers.
  • Priset delas ut av Automation Region, Scanautomatic & Processteknik, Svensk Automation och Tillväxtverket.
  • Förstapriset som gick till Emma Vidarsson var på 20 000 kronor.
  • Ny Teknik Automation var med som prisutdelare.