Bakom en anonym tegelfasad i Sollentuna återfinns den nordiska representanten för Fanuc Corporation, en av världens största tillverkare av styrsystem, servomotorer och industrirobotar.
Här kamperar hela Fanuc Nordics verksamhet tillsammans: kontor, säljavdelning, reservdels- lager och showroom. I den sistnämnda avdelningen fastnar blicken genast på en liten grön robot, den kollaborativa Fanuc CR-7, som elegant öppnar ett kylskåp och plockar fram en burk kall läsk.
– Ett roligt sätt att demonstrera tekniken på mässor och liknande, kommenterar Cerold Andersson, vd för Fanuc Nordic AB.
Anläggningen i Sollentuna driver Fanucs hela verksamheten i Norden och Baltikum. Men fram till 2013, då Fanuc Nordic bildades i sin nuvarande form, bestod den svenska verksamheten i princip av ett serviceföretag inom styrsystem.
Fanucs divisioner robot och robomachine (verkstadsmaskiner) fanns över huvud taget inte i Sverige, utan försäljningen till svenska kunder sköttes från England respektive Tyskland via återförsäljare i Sverige.
– Något som är unikt för Fanuc Corporation är att bolaget har alla tre benen styrsystem, robotar och robomachine i sin portfölj. Därför ville vi ha ett nordiskt huvudkontor för alla produkterna, och nu är Fanuc Nordic ensamma i Sverige om att erbjuda alla tre divisionerna under samma tak, säger Cerold Andersson.
Han pekar på flera fördelar med detta.
– Många av produkterna hänger ju ihop. En kund som har någon av våra robomachine-produkter behöver ofta robotar för att serva den, och med det här upplägget kan samma säljare hantera bägge delarna. Och våra servomotorer kan sitta såväl i en robot som i en maskin, och med hopslagna divisioner blir serviceverksamheten enklare för våra tekniker, säger han.
Här i Sollentuna finns också utbildningsverksamheten, kallad Fanuc Academy, med utbildningsceller för robot, CNC och maskiner. Det innebär att företagen kan skicka hit sina ingenjörer, tekniker och operatörer för att utbildas på Fanucs produkter.
– Det händer också att kunder tar hit sina egna komponenter för att testa hur en viss robot hanterar dem.
Fanucs applikationstekniker fungerar som instruktörer.
– Men vi anställer också nytt folk hela tiden. Vid starten 2013 kanske vi var 13–14 personer, i dag är vi 45 personer totalt.
Och inom två år ska man öppna ännu ett Fanuc-center, likadant som här men i ännu större skala.
– Det ska ligga i Malmö som vi tror är en idealisk placering. Titta på södra Sverige, Småland är ju fullt med underleverantörer, och från Malmö når du hela Danmark inom fyra timmar, säger Cerold Andersson.
Det är inte bara personalstyrkan som växt sedan starten. Omsättningen 2016 blev drygt 200 miljoner kronor, och när årsbokslutet för 2017 sammanställs väntas siffran landa runt 300 miljoner. I princip har omsättningen ökat 25–30 procent per år sedan bildandet, enligt Cerold Andersson.
Ökningen beror delvis på sammanslagningen av divisionerna.
– Men vi har också gjort en medveten satsning på fler säljare, framför allt inom robomachine som var väldigt litet fram till 2015. Och under 2017 har vi vuxit väldigt mycket inom styrsystem, säger han.
Som exempel kan man nämna Modig Machine Tool i Virserum, som bygger stora maskiner för flygplansindustrin och använder Fanucs styrsystem. För ett drygt år sedan fick Modig en order värd 450 miljoner kronor från Boeing, vilket naturligtvis återspeglas i Fanuc Nordics resultat.
– Men sedan ser vi också en generellt ökad efterfrågan på robotar nu. Alla ska automatisera, säger Cerold Andersson.
Han upplever att Sverige vänt uppåt igen, efter att ha halkat efter i automationsgrad under många år.
– Vi var tidigt ute, men sedan blev vi omsprungna av flera länder. Nu sköljer en automationsvåg över Sverige och Norden, så jag tror att vi är på väg uppåt på listan igen.
Så hur ser automationsvågen ut, sett från Fanuc Nordics perspektiv?
– Inom robot finns den stora efterfrågan, men vi ser även högt tryck inom digitalisering. En hög och ökande andel av robotarna säljs med någon form av visionsteknik. Framför allt inom 3d-vision ser vi en ökande efterfrågan, säger Cerold Andersson.
På maskinsidan ser han en tydlig trend mot mindre och snabbare maskiner inom skärande bearbetning.
– Det hänger nog ihop med att allt fler plockar hem tillverkning från Kina och andra lågkostnadsländer, då vill man rationalisera så mycket som möjligt, säger Cerold Andersson.
Han tror inte att automationsvågen är ett övergående fenomen, drivet av den rådande högkonjunkturen i industrin. Snarare är den här för att stanna, oavsett konjunkturläge.
– Om de tillverkande företagen skulle drabbas av en avmattning så tror jag de börjar se över hur de kan automatisera och rationalisera produktionen ytterligare. Det är då de på allvar får tid att tänka strategiskt, säger Cerold Andersson.
Fanuc Nordic
Verksamhet: Försäljning, utbildning och service inom Fanuc Corporations hela produktutbud.
Plats: Huvudkontoret i Sollentuna täcker hela Norden och Baltikum. Dotterkontor finns även i danska Odense och i Vantaa, Finland.
Grundat: 2013.
Anställda: 45 personer.
Omsättning: Uppskattningsvis cirka 300 miljoner kronor 2017.