Industri
Dödsolyckan på SSAB hände i invallningen
Två år efter dödsolyckan i Nordkalk omkom två män i 60-årsåldern i en olycka vid SSAB i Luleå.
– Det är fullständigt oacceptabelt att vi har sådan bristfällig arbetsmiljö att människor dör på jobbet, säger Metallbasen Anders Ferbe.
Männen, hemmahörande i Piteå, var anställda av en underentreprenör för att utföra underhållsarbete vid en cistern i koksverket. Ett arbete som de båda hade utfört flera gånger tidigare.
De befann sig i en invallning som omringar cisternen när något gick snett. Ur en lucka vällde stora mängder 30-40 grader varm, trögflytande stenkolstjära ut och det dröjde en dryg halvtimme innan någon upptäckte att en olycka hade inträffat.
Männen återfanns några timmar senare sedan räddningstjänsten byggt ytterligare en invallning för att tömma ut tjäran från invallningen närmast cisternen.
– Återigen har vi en olycka med en underentreprenör, säger Anders Ferbe och hänvisar till olyckan i Nordkalk på SSAB:s område i november 2011 då en 23-årig man avled.
Han ifrågasätter att SSAB lägger ut jobb till entreprenörer.
– Tydligen så har man ännu inte fått entreprenörerna att lyckas med arbetsmiljöarbetet.
Men SSAB:s platschef i Luleå, Per Bondemark, tillbakavisar kritiken. En riskbedömning hade gjorts tillsammans med entreprenören, med exakt samma rutiner som när deras egen personal ska utföra arbeten, säger han.
Ferbe riktar också kritik mot nedskärningarna vid Arbetsmiljöverket och säger att en inspektion hade kunnat förhindra olyckorna.
– Tyvärr så ser vi nu effekten av att samhällets och statens engagemang i arbetsmiljö har minskat de senaste sju åren.
Men arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson vill inte dra några förhastade slutsatser.
"Nu måste vi först låta de berörda myndigheterna ta reda på vad som har hänt”, skriver hon i ett sms till TT.
Polisen har nu inlett en förundersökning tillsammans med Arbetsmiljöverket.
– Det är med stor sorg som vi konstaterar att olyckan har inträffat på vårt område och det är väldigt tragiskt att något sådant här överhuvudtaget kan hända, säger SSAB:s kommunikationsdirektör Maria Långberg.
– Våra tankar går först och främst till de anhöriga, till vänner och till arbetskamrater.