Senast det hände var för 1,5 månad sedan. Då ringde ABB:s distansdoktor i Jönköping till Ikeas garderobsfabrik i Hultsfred och berättade att en robot var krasslig.
– De hade sett att en av våra robotar hade för hög temperatur i ett drivdon. Vi gick dit, och såg att vi missat att byta ett filter, minns Joakim Kidsten, processansvarig på fabriken.
Motorn och drivdonet hade inte hunnit skadas, så han bytte bara filtret och sedan kunde tillverkningen köras igång igen.
Ikea-fabriken har köpt en övervakningstjänst på distans för sina robotar sedan den helautomatiska fabriken körde igång 2008.
Tillverkningen – från det att spånskivan kommer in i fabriken tills det platta paketet med garderoben skickas ut på lagret – sköter de 33 robotarna utan mänsklig inblandning.
Men för att lyckas behövdes hjälp utifrån. Ikea-fabriken saknade tillräcklig egen kompetens för att hantera robotarna.
– Vi gick från ingenting till att köra fem-skift på nio månader. Så vi behövde allt stöd vi kunde få, säger Ola Thorén, fabrikschef i Hultsfred.
Därför valde man att hyra en servicetjänst med fjärrdiagnostik via mobilnätet från sin robotleverantör. Ikea Industry, som har 44 fabriker i 11 länder, har den typen av avtal med både ABB och tyska Kuka.
I Hultsfred samarbetar man med ABB, eftersom bolaget har servicetekniker i Jönköping, bara 10 mil från fabriken.
Avläsningen av robotarna sker visserligen trådlöst över nätet, men när problemet är komplicerat eller en reservdel behövs är det bra med tekniker på nära håll.
Avsikten med distansövervakningen är att minska antalet oplanerade stopp i tillverkningen.
Med både ABB:s och Kukas lösningar larmar roboten själv distansexperterna. Där analyseras insamlade data i realtid.
– Det har också hänt att de ringt och sagt att ”ni kommer snart få problem, men vi har redan skickat en bil med servicetekniker och reservdel”, säger Ulf Håkansson, teknikchef på fabriken.
De första åren larmade robotexperterna någon gång i månaden. Nu har fabrikens egen kompetens ökat, så distansdoktorn ringer bara två, tre gånger om året.
Men det finns inga tankar på att släppa nättjänsten för diagnos och underhåll helt.
– Om en av robotarna vid packningslinjen skulle strejka, då stoppar hela fabriken och det får bara inte ske, säger Ola Thorén.
Garderobsfabriken kör fem skift, sju dagar i veckan. På sommaren tar man ibland in ett sjätte skift.
Roboterfarna företag som Scania och Volvo använder sällan robottillverkarnas distanstjänst för övervakning och diagnostik.
Men för Ikeafabrikerna i Hultsfred med 33 robotar passar det. Liksom för Bröderna Nilsson i Göteborg, som använder två robotar för sin charkuteritillverkning.
ABB:s distansexperter finns på flera ställen i Sverige.
– Där loggas mätdata rån robotarna. Bland annat temperatur, fläkthastighet och belastning på processorn. Avläsningen sker automatiskt och larmar när något går utanför gränsvärdet.
På så sätt kan vi avläsa om någon robot är på väg att få bekymmer och snabbare hjälpa till och minska tiden vid ett akut stopp, säger Ove Lundell, kundansvarig på ABB Robot för Ikea Industry.
Robotexperter håller alltså ständig koll, men går normalt aldrig in och styr eller ändrar i kundernas system.
– Det är ett strategiskt beslut från vår sida. Många kunder vill inte att vi ska gå in i deras system, säger Ove Lundell.
Produktiviteten i Hultsfredsfabriken har ökat med 15 procent de senaste fem åren. Och fabrikschef Ola Thorén räknar med att kunna öka den ytterligare 15–20 procent under nästa treårsperiod. Men inte med hjälp av fler robotar, eller med ännu mer distanshjälp över nätet från ABB.
– För att höja effektiviteten ytterligare krävs ökad kompetens här, på plats i fabriken. Därför satsar vi i stället på att kompetensutveckla våra operatörer, säger han.
Tillverkar Pax-garderober
Ikea Industry äger sågverk, komponent- och möbelproducerande fabriker i elva länder och tillverkar bland annat massiva trämöbler, planmöbler och köksluckor.
Hultsfredsfabriken tillverkar Ikeas Pax-garderober.
På fabriken jobbar 145 anställda.