Hållbar industri
De styrde upp processen
Att producera vasslepulver är en känslig process. Valio har ökat produktionen med tio procent genom att styra produktionen på nytt sätt vid en finsk anläggning.
Vassle är egentligen en biprodukt vid ostproduktion. Eftersom näringsvärdet är högt ökar efterfrågan på vasslepulver för näringstillskott eller som ingrediens i livsmedel.
Produktionen beskrivs dock som komplex och det är en energiintensiv process.
För hög vattenhalt gör vasslepulvret klibbigt, och det kan störa eller i värsta fall stoppa produktionen.
För låg vattenhalt kan göra att det bildas damm och att det går åt för mycket energi.
Det är i en spraytork i slutet av produktionslinjen som fukthalten bestäms.
-De kritiska momenten är att kunna kontrollera spraytorkens belastning och de varma luftströmmarna på ett optimalt sätt, kommenterar Antero Ylitali, produktionschef vid Valios fabrik för vasslepulver.
Detta har man lyckats med nu med hjälp av en så kallad APC-lösning från Neste Jacobs. Det är två program där det ena beräknar material -och energibalansinformation medan det andra är gjort för att styra den här typen av processer.
Styrningen har lyckats väl. Produktionen har ökat med tio procent utan att energiåtgången ökat.