Hållbar industri

De rensar bort dåliga vibbar med mobilapp

Lars Pejryd och Tomas Beno tror att industrin kommer att utnyttja den inbyggda intelligensen i smarta mobiler och pekplattor till mer än att bara visa information. Foto: Anders Thoresson
Bearbetningsljudet spelas in och lagras i mobilen.
Appen föreslår optimerade bearbetningsdata.

Kombinera forskning om vibrationer i skärande bearbetning med en ostämd ukulele på en midsommarfest. Resultatet är en Iphone-app som på några sekunder räknar ut hur en bearbetningsmaskin ska köras på bästa sätt.

Publicerad

– Vi kan lägga tre avhandlingar vid en maskin och säga ”läs de här så hittar du lösningen på dina vibrationsproblem”. Eller så kan vi paketera vår forskning i en Iphone-app, säger Tomas Beno, docent på Högskolan Väst. Han och hans två kolleger valde det senare.

Lars Pejryd är professor i materialprocesser på Högskolan Väst och föreståndare för Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan:

– Vibrationer är ett av de största problemen vid skärande bearbetningar och har därför varit ett av våra forskningsområden. För att kunna styra processer behöver vi förstå hur de fungerar, säger han.

Kunskapen om vibrationer fanns alltså när en av Tomas Benos vänner plockade fram en ukulele och en Iphone på midsommarfesten 2009. Med telefonen som hjälp stämdes instrumentet innan allsången startade.

– Då började jag fundera på om det inte borde gå att analysera ljudet från bearbetningsoperationer på samma sätt säger Tomas Beno.

Tillsammans med Lars Pejryd och Mahdi Eynian från University of British Columbia, och med finansiering från Vinnova, startade han utvecklingen av det som blev Icut Mill.

– Alternativet har varit investeringar i storleksordningen från 30 000 till 300 000 kronor. Nu är allt som behövs en telefon och vår app som vi planerar att ta 8 000 kronor för, säger Lars Pejryd.

Men det är inte bara prislappen som är en fördel. Att analysverktyget tar plats i en telefon innebär också att den kan användas oftare.

Dessutom behöver inga extra sensorer monteras. I stället är det mobilens vanliga mikrofon som fångar upp ljudet. En eller ett par sekunders inspelning i kombination med uppgifter om verktyget, som antalet tänder och maximal skärhastighet, är det som behövs.

På någon sekund räknar appen ut ett stabilitetsdiagram och kommer med förslag på hur maskinen ska köras på bästa sätt.

– Det är som med en bil. Känner du vibrationer i däcken när du kör i 110 sänker du hastigheten. Men det kan också vara så att vibrationerna försvinner om du kör lite snabbare. För maximal produktivitet vill du köra så snabbt som möjligt, säger Tomas Beno.

– Vår app visar på ett enkelt sätt vilken hastighet som är optimal. Och detta är bara början på en rad nya produkter och tjänster kopplade till denna teknologi, fortsätter han.

Så här fungerar nya appen

Användaren matar först in basfakta, som verktygets diameter, antalet tänder, och om det finns en maximal skärhastighet som verktyget inte får överskrida.

Nästa steg är att mata in hur maskinen körs vid det aktuella tillfället, bland annat antalet varv per minut.

Därefter spelar man in ljudet från maskinen, ofta räcker en sekund.

I sista steget räknar Icut Mill fram hur processen kan köras på ett optimalt sätt.