Industri
Byggfel ska avslöja prostatacancer
Cancerceller växer snabbt, men så blir de också slarvigt byggda. Lundaforskare har hittat knepet som avslöjar byggfusket. Nu har de tagit in pengar för att utveckla tekniken för att hitta tumörer i hjärna, bröst och prostata.
En smärtfri undersökning i magnetkamera istället för vävnadsprov och veckor av ovisshet i väntan på analysresultat. Forskare i Lund har tekniken som kan göra att det i framtiden räcker med en magnetkameraundersökning för att ge besked om en knöl är cancer eller inte, och i så fall vilken typ. Men då måste kameran först förses med ett nytt styrprogram.
- Det räcker med en magnetkamerabild för att se skillnad mellan friska och sjuka celler, säger Karin Bryskhe, vid utvecklingsföretaget Colloidal Resource i Lund.
Hemligheten är en algoritm som beskriver hur magnetfältet i kameran ska styras för att cellerna ska avslöja hur snabbt de släpper igenom vatten genom cellmembranet. Eftersom cancerceller är slarvigt byggda skiljer sig deras passertid från den hos friska celler. Men det stannar inte vid det, det finns skillnader också mellan olika tumörtyper.
Om passertiden räknas om till kontrast i bilderna avslöjas de sjuka cellerna obönhörligt, och det utan att patienten behöver få kontrastmedel.
Under försommaren implementerades tekniken på Lunds Universitetssjukhus, där den sedan i höstas provats för att studera hjärntumörer utan att ta vävnadsprov.
För att kunna gå vidare och få tekniken utvärderad vid fler sjukhus har företaget nu tagit in 7,5 miljoner kronor i riskkapital. Investerare är Bio Art AB som nu blir minoritetsägare i företaget.
- Vi för just nu diskussioner med utländska sjukhus för att utvärdera tekniken när det gäller diagnos av bröstcancer, säger Anna Stenstam, vid Colloidal Resource.
- Samtidigt forstätter vi att titta på andra tillämpningsområden. Dit hör prostatacancer.
Utrustningen vid Lunds universitetssjukhus är en magnetkamera från Philips som kompletterats med programvara i forma av den styralgoritm som behövs för att cellerna ska avslöja sig.
- Men vi hoppas kunna intressera även andra stora tillverkare som GE, Siemens och Toshiba säger Anna Stenstam.