Hållbar industri

Bjuv ser sin framtid i grön produktion

I höstas håvade företaget Vegafish upp den första stora skörden på runt 500 kilo svenskodlade jätteräkor i skånska Bjuv. Deras satsning har skett i nära samarbete med Findus. Vad som händer nu är oklart, men företaget planerar hursomhelst att stanna i Bjuv, som ska fortsätta att vara ett centrum för livsmedelsproduktion. Foto: Erland Vinberg / TT
Matilda Olstorpe är vd för Vegafish med ny anläggning i Bjuv. Foto: Erland Vinberg / TT
Brittiska koncernen Nomad Foods blev nya ägare till Findus så sent som i november. Nu är fabriken nedlagd. Foto: Björn Lindgren / TT
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt deltog i protesterna mot nedläggningen i Bjuv. Foto: Björn Lindgren / TT
Henrik Hjalmarsson Foto: Björn Lindgren / TT

Findus nedläggning är en hård smäll för svensk livsmedelsindustri och för skånska  Bjuv. Men visionen om vara ett centrum för livsmedelsproduktion lever.

Publicerad

Beskedet från Findus om att stänga anläggningen i Bjuv med 450 anställda slog ned som en bomb. Brittiska koncernen Nomad Foods blev nya ägare så sent som i november och orten andades framtidstro. Findus var navet i satsningen på livsmedelsproduktion i området. Men ägarnas analyser visar att det finns en överkapacitet, och Bjuv ligger för långt från de stora marknaderna Central- och Sydeuropa.

– Sverige är fortfarande en viktig marknad, men anläggningen var för stor i förhållande till de marknader den servar, säger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus i Sverige, till Ny Teknik.

Findus har kvar sin bagerifabrik i Loftahammar nära Västervik, men ger inte heller helt upp om Bjuv. Fryslagret har presenterats som det modernaste i hela Europa och det kommer att finnas kvar. Man har lovat att satsa på forskning och utveckling i Sverige och ska ha huvudkontor med bland annat försäljning i Malmö. Och man vill etablera samarbeten lokalt med både svenska odlare och andra leverantörer.

– I de fall svenskt ursprung är viktigt kommer vi att ha det även i fortsättningen. Men vi har tidigare tagit hand om skördar och rensat, sorterat och packat. Nu behöver vi samarbeta med någon annan som gör det, säger Henrik Hjalmarsson.

Den stora frågan är dock om detta arbete i framtiden sprids på ett antal mindre leverantörer eller om någon aktör är villig att ta över hela Findus jätteanläggning och driva verksamhet där.

– Jag är övertygad om att det kommer att bedrivas någon form av livsmedelsproduktion där, oavsett om det står Findus på skylten eller ej, säger Bengt Fellbe på Bjuvs kommun. I Vinnovaprojektet som vi driver kring detta står det att Bjuv ska kunna stå modell för andra, och så ska vi se till att det blir.

Food Valley of Bjuv handlar om att skapa kretsloppsbaserad livsmedelsproduktion där olika verksamheter utvecklas och symbiosen mellan dem utnyttjas. En restprodukt på ett ställe blir en tillgång på ett annat ställe. Diskussionerna har till stor del handlat om spillvärme, och där kan man nu gå miste om en viktig energikälla då Findus i och med nedläggningen också stängt en stor källa för överskottsenergi. Men det finns alternativ.

– Vi vet att det finns alternativa källor för att ta spillvärme, men är inte klara med hur det pusslet ska se ut, säger Matilda Olstorpe, vd för Vegafish, företaget som är en av symbolerna för satsningen på kretsloppsbaserad livsmedels­produktion.

Vegafish, som odlar jätteräkor, finns i Uppsala och byggde en produktionsanläggning i Bjuv med tanke på närheten till samarbetspartnern Findus.

– Nu blir det transporter ändå, det som vi ville undvika, men vi vet inte vart ännu. Vi har fått signaler om att vi är viktiga för Findus och att de vill fortsätta samarbetet. Vi får se vad som händer, men vi planerar i alla fall att vara kvar i Bjuv, säger Matilda Olstorpe.

Hur viktig är satsningen på Bjuv som ett livsmedelskluster för er?

– Som ett nytt och innovativt bolag behöver vi en struktur runt oss som fungerar, så det är viktigt att en sådan infrastruktur finns. Det behöver inte handla om Findus.

Det finns planer på att skala upp räkodlingen, men det är ingen personalintensiv verksamhet. I dag har Vegafish bara fem anställda som jobbar i Bjuv. Företaget Warm, som leder ett pilotprojekt kring Bjuvs kretsloppsbaserade livsmedelsproduktion, har en  mer personalintensiv verksamhet. I deras växthus, som kan bli landets största, kommer tomater att plockas för hand året runt. Det ger som mest jobb åt 200 personer.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Food Valley of Bjuv – framtidens gröna livsmedelsproduktion

”Food Valley of Bjuv kan låta som en utopi men står för Findus strävan att skapa en mötesplats för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag. Vi driver detta tillsammans med Bjuvs kommun med anledning av att vi har en befintlig infrastruktur som medger att fler företag etablerar sig i Bjuv med fokus på kretsloppsbaserad produktion. I Bjuv vill vi skapa hållbara produkter, bidra till sysselsättning och bana väg för nya innovativa lösningar.

Visionen är att skapa en mötesplats där entreprenörer och innovatörer samlas för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedels­företag.”

Texten är hämtad från Findus hemsida. Nu säger Findus att de kommer att fortsätta sitt engagemang i Vinnovaprojektet trots att fabriken ska läggas ned. Och i vilket fall som helst kommer andra aktörer att fortsätta satsningen på kretsloppsanpassad livsmedelsproduktion. Det är bland annat Bjuvs kommun samt företagen Vegafish och Warm med en ny växthusteknik.