Snart fylls kvällshimlen av mäktiga varmluftsballonger, tillverkade i utländska ballongfabriker. Men en del är svenska, för det finns faktiskt en ballongfabrik i Sverige också. Men den är liten, mycket liten.
På ett garagegolv om 40 kvadratmeter sitter Brita Kekonius på en väldig hög av tunn segelduk och ställer i ordning en ballong på 3 000 kvadratmeter, på den ska hon montera 330 kvadratmeter text.
- I morgon kväll ska vi, sex ballongförare, flyga den här, berättar hon förtjust. Och det är nog en av de större ballongerna. Normalt är detannars 1 000 kvadratmeter duk i en ballong.
Brita är en av två ballongfabrikörer i Sverige och för närvarande den enda aktiva. Hon är dessutom landets vassaste kvinnliga ballongförare.
Just nu är det högsäsong på ballongfabriken och hur mycket som helst att göra. Men lyckligtvis är Brita en stresstålig person och ser ut att ha all tid i världen när hon tar emot på sitt företag svensk Ballongtextil hemma i garaget i Kullavik.
Så här har hennes liv sett ut de senaste 15 åren: På dagarna syr hon ballonger och på kvällarna flyger hon dem.
-Tre timmar före solnedgången bär det av, berättar hon. På dagen är det inte lämpligt för det bildas bubblor i luften och när en bubbla brister kan man inte styra ballongen. Den styrs nämligen vertikalt.
Brita har i regel ingen fritid under den ljusa delen av året.
Beställningarna på ballonger duggar tätt. Och flyguppdragen likaså. Men sedan hon gav sig in på att tillverka uppblåsbara skyltmaterial försvann fritiden även under det mörka halvåret.
Det är Coca-Colaburkar, Vivo-tanter, Fjällfilsförpackningar som svävar över varuhus. Det är ett jättstort dalmatinerhuvud för barn att leka i och framförallt hoppborgar. Alla skapade av Brita.
Och mängder av mässballonger åt industrin.
Eller vad sägs om ett uppblåsbart partytält som tillsammans med en fläkt ryms i en väska?
För närvarande går Brita och grunnar på utformningen av en finsk kaffeförpackning.
Brita trivs med att jobba i liten skala.
- Ja, här på gatan är det snarare regel än undantag att driva garageföretag, konstaterar hon och gör en gest ut mot Asplyckevägen där bilarna är hänvisade till gatan för att ge plats åt dataföretag, tryckerier, grossistlager med mera.
- Många har växt ut och ligger numera på industriområden. Men jag bor kvar. Hittills har jobbet varit så säsongsbetonat. Och nu när det blir jobb året runt vill jag ändå hålla mig kvar i garaget. Och det kan jag än så länge eftersom jag lägger ut jobb på lönsömnad, berättar hon.
Ballongfabriken är inte stor. Här jobbar Brita ihop med sin medarbetare Martin Hegelius. De syr för glatta livet för att hinna med sin leverans av jätteballongen 24 timmar senare.
I taket hänger ribbor som ska flätas till en korg. En datorstation och en plotter står i ett hörn och i andra ändan av rummet tronar det stora läggbordet, där tyget skärs.
- Ingen av de sektioner vi monterar ihop är större än bordet förklarar hon.
Men det är ändå ett under att hon kan förstå hur det ska se ut i slutändan, den hög av duk som hon sitter på när hon arbetar.
- Nej, det gör jag egentligen inte, säger hon. Men nu har jag stor hjälp av datorn.
Det har hänt en hel del för svensk Ballongtextil på senare tid. Hon har investerat i ett datorprogram för att konstruera sina ballonger i 3 D. Och dessutom har hon fått stöd av Almi.
- De sitter i Halmstad, i andra ändan av Halland. Men de övertalade mig att gå med i ett projekt just för enmansföretag. Det har inneburit att jag deltar i internationella mässor som är hårt organiserade. Affärssamtalen är inbokade innan jag reser iväg. Och det ger jobb. Hela Europa är min hemmamarknad numera, förklarar Brita.
Men hon behöver inte åka på mässor för att få jobb. Det räcker att hon ger sig iväg på en flygtur, som häromkvällen. Det var lite ostlig vind, så hon startade en bit inåt land, vid Fjärås, för att inte driva till havs.
Efter någon timme damp hon ner i Veddige tre mil bort över skogen. Och när hon hade packat ner ballongen i följebilen hade hon en order från en förbipasserande företagare i bagaget.
Varför blev Brita ballongfabrikant?
- Jag visste att jag skulle driva eget företag, bara inte med vad. Därför utbildade jag mig till lärare för att alltid kunna försörja mig.
Med skräddaranor i släkten var trots allt ballongbranschen inte så långsökt speciellt som det saknades kompetens på området. Antalet varmluftsballonger i Sverige ökar snabbt. Idag är det cirka 2 000 som svävar omkring.
En ballong kan kosta vad som helst mellan 150 000 och 600 000 kronor. I regel är det företag och inte privatpersoner som flyger omkring. Den som reflekterar över att ta upp konkurrensen med Brita om att tillverka ballonger får först lämna in en ansökan till Luftfartsverket. För här gäller samma regler som för flygplansfabriker.