Hållbar industri
Armé av drönare med 3d-skrivare ska fixa potthålen självständigt
När potthål och sprickor uppkommer – lagas det självständigt av drönare med 3d-skrivare. Både Ford (bilen på bilden) och Jaguar Land Rover forskar dessutom kring teknik som ska upptäcka vägskador. (Drönaren på bilden är inte densamma som i artikeln) Foto: Ford, Fredrik Sandberg / TT
En armé med fixarrobotar som själv håller vägen i skick. När potthål och sprickor uppkommer – lagas det av drönare med 3d-skrivare. ”Gör man det på natten är det avklarat på en minut”, säger Mark Miodownik vid University Collage London.
Konceptet med smarta städer har funnits ett tag. Och grundtanken är att allt mer automation ska underlätta vardagen för innevånarna. Och i linje med detta håller man i Leeds på att utveckla ”den självläkande staden”.
Under Cheltenham Science Festival berättade professor Mark Miodownik att vägunderhåll skulle kunna skötas av drönare.
I steg ett handlar det om att flygande drönare och övervakningskameror identifierar sprickor, vägskador och potthål. När de upptäcker att något behövs lagas – skickas en grupp autonoma robotar med 3d-skrivare ut. Dessa kan sedan fylla igen sprickor och hål.
Små vägsprickor ska lagas direkt
Enligt Miodownik är de brittiska vägarna så undermåliga på grund av att myndigheterna inte har resurser nog för att arbeta förebyggande – samt att man ligger otroligt efter i reparationsarbetet.
– Vår idé är att när små sprickor uppkommer, så vill vi se det på en gång. En flygande drönare som övervakar vägnätet kan se dem, och en annan kan landa och reparera dem. Det är bara att stanna över sprickan, laga sprickan och så är det klart. Om man stannar trafiken vid fyra på morgonen, behöver stoppet bara vara en minut, säger han till tidningen Engineering&Technology.
Enligt professorn gäller det här urbana miljöer. För motorvägar ser problemet lite annorlunda ut – och lösningen med drönare lämpar sig oftast inte.
Dock är denna armé av fixarrobotar fortfarande bara en framtidstanke. Som ovan nämnt håller Leeds på att utveckla ett koncept, men det lär dröja innan det förverkligas.
Ger skador för 20 miljarder
Att man i Storbritannien försöker hitta innovativa lösningar för sina problem med potthål är dock förståeligt. Tidningen anger att hålen och sprickorna årligen leder till skador för runt 20 miljarder för brittiska bilister. Och många gånger tvingas stad och kommun att ersätta för att de brustit i underhåll.
Just detektion av vägskador är något man utfört flera tester kring i landet. I fjol utrustades sopbilar med nedåtriktade kameror för att kunna upptäcka framtida potthål. Även Ford och Jaguar Land Rover forskar kring teknik som ska upptäcka vägskador. Denna ska dels förhindra att bilen skadas och dels kunna varna andra bilar.