Industri

Årets fackbok hyllar ingenjörers framsteg

Karin Bojs, vetenskapsjournalist Foto: Sanna Percivall
Foto: Albert Bonniers förlag

Augustpriset för årets svenska fackbok tilldelas vetenskapsjournalisten Karin Bojs. Här spelar dna-tekniken en avgörande roll, och med det ingenjörerna.

Publicerad

Under två år arbetade vetenskapsjournalisten Karin Bojs heltid med att skriva boken ”Min europeiska familj - de senaste 54000 åren”. Innan dess hade hon, som vetenskapsredaktör på DN, under 20 års tid följt framväxten och utvecklingen av DNA-tekniken.

I boken får vi följa det detektivarbete som forskare i Europa och USA bedriver för att kartlägga Europas historia, från den första invandringsvågen till i dag. Hon låter oss också följa med på sin privata jakt efter släktingar, i nära nutid liksom forntid. Allt med hjälp av dna-tekniken som nu har tagit steget in i både historie- och släktforskningen.

Juryns motivering lyder: ”En ovanlig och allomfattande släktkrönika, där dna ger ny kunskap om européers högst blandade ursprung. Det är en överraskande historia som omsorgsfullt berättas av en enveten journalist med hjälp av den senaste tidens svindlande vetenskapliga framsteg. Sällan har 54 000 år förflutit så lätt och så lärt.”

Boken gavs ut i augusti och blev snabbt en storsäljare bland nätbokhandlarna. I en intervju med Ny Teknik poängterade hon ingenjörernas viktiga roll i den teknikutveckling som har gjort det möjligt för forskare att hitta ny kunskap med hjälp av dna-tekniken.

Det gäller inte minst det historiska genombrottet kom i juni då två forskargrupper, en i Boston och en i Göteborg/Köpenhamn, var för sig visade att den moderna europén inte bara är en genetisk mix av istidsjägare och bönder från mellanöstern. I vår arvsmassa finns även gener från ett herdefolk som för cirka 4 800 år sedan kom från öster. Det kan förklara varför det i vår del av världen skedde så stora ekonomiska och sociala omvälvningar just då. Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature och var en världssensation.

– Man kan säga att historien skrevs om med hjälp av ingenjörer, konstaterade Karin Bojs i artikeln.

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!