Industri
Är du en sprinter? Gentest ger svar
Testpaket för muskler
Har du snabba, explosiva muskler - eller är du en typisk långdistanslöpare? Ett svenskt gentest som säljs på nätet och vissa på apotek ger svar.
Snabba sprinterns har annorlunda muskelegenskaper än uthålliga långdistanslöpare. Skillnaderna sitter i generna visar en rad vetenskapliga studier.
- För träningsintresserade är testet därför en hjälp till hur de ska lägga upp träningen. Personer med muskler som passar för uthållighetsträning ska till exempel vara noga med uppvärmning eftersom de har en större risk för skador, säger Jeanette Axelsson, VD på gentestföretaget DNA Guide i Uppsala.
Hos personer med explosiva muskler ser genen ACTN-3 till att proteinet med samma namn bildas i de snabba musklerna och gör dem starkare och mer explosiva. Det sker genom en mer effektiv förbränning av glykogen. Proteinet skyddar även muskeln mot skador på muskelfibrerna. Samtidigt bildas dock mer mjölksyra vilket gör att det tar längre tid för musklerna att återhämta sig efter ett träningspass.
Långdistanstalanger har en mutation i ACTN-3 och bildar inte proteinet i sina snabba muskler. De använder å andra sidan syret i musklerna på ett bättre sätt och får inte lika mycket mjölksyra. Det ger en snabbare återhämtning och större uthållighet. Dessa personer visar sig dock ha ett sämre skydd mot muskelskador.
Den som vill testa sina muskler skickar in ett skrapprov från kindens insida till DNA-Guide. Testet säljs på företagets hemsida och på ett antal utvalda apotek och kostar 695 kronor. Resultatet kommer sedan på en lösenordsskyddad sida på nätet.
Jeanette Axelsson säger att det bland annat kan bli ett verktyg för personliga tränare som vill lägga upp träningen på ett sätt som passar en persons förutsättningar.
För en vanlig motionär kan det vara svårt att avgöra vilken typ man är, säger hon.
- Det är ganska få av oss vanliga motionärer som kommer upp på den nivån att generna avgör prestationen.
Enligt Jeanette Axelsson är det första gången som ett test för sprintgenen säljs i Sverige. I USA har det lett till diskussioner bland annat om föräldrar kan använda den här typen av tester på sina barn för att se vilka sporter de har anlag för.
- Vi har följt den debatten och vi vill inte att testet används som ett anlagstest för barn. Vi skulle sätta stopp om vi skulle få en ett test från en treåring. Men detta är inget problem som vi förväntar oss.
DNA-Guide säljer även flera andra typer av gentest bland annat för laktosintolerans och resistens mot vinterkräksjuka. Liknande tester säljs även av företaget Dynamic Code i Linköping.
DNA-Guide säljer även ett stort paket som testar den genetiska risken att drabbas av lång rad sjukdomar.
Marknaden för gentester är ännu i sin linda och enligt Jeanette Axelsson har den inte vuxit lika snabbt som företaget först förväntade sig.
- Men vi ser nu en stor attitydförändring. Kunskapen har ökat och vi säljer fler test i dag jämfört med för ett år sedan.
- Vi vänder oss också i ökad utsträckning till företagshälsovård och privata kliniker där kunderna kan få rådgivning av läkare i samband med testet.