På Hultafors tillverkas sex miljoner tumstockar om året. Egenutvecklade maskiner och effektiv produktion gör tillverkningen lönsam. Och än är tummen inte död!
Tumstocksfabriken i Hultafors straxt utanför Bollebygd nära Borås har i drygt ett sekel försett oss med tumstockar. Men de tumstockar man hittar i järnhandeln idag har centimetrar men saknar tum. Har metersystemet, så här 200 år efter franska revolutionen, äntligen besegrat vårt mest kroppsnära mått?
- Ryktet om tummens död är betydligt överdrivet, hävdar vd Bo Jägnefält på Hultafors AB. De som bara hittat centimeter på nya tumstockar har köpt vår modell 59. Men fråga efter modell 61! Där finns tummen kvar på ovansidan som den alltid gjort.
- Och tumstocken har fortfarande en mycket stor betydelse i dagens näringsliv, hävdar han, ta bara när sista sektionerna på Öresundsbron skulle fogas ihop. Man hade modernast tänkbara mätutrustning med satellitnavigering och laser. Men sista centimetrarna mättes med vanlig, hederlig tumstock.
Att tumstocken är utkonkurrerad i vissa branscher och marknader, erkänner han, men inom trähantering och framförallt bygge är den stark.
- I Norden och Centraleuropa är den ännu så länge ohotad.
Tumstocken är i dagens utförande exakt lik den som kom för 118 år sedan. Det var då chalmeristen och civilingenjören Karl-Hilmer Johansson Kollén utvecklade sin komparationslinjal. Centimeter och millimeter höll på att ersätta tum. Men folk hade svårt att vänja sig. Därför löper graderingen i tum parallellt med millimetergraderingen. Och för att göra linjalen mindre otymplig gjorde Kollén den vikbar. Han ledande den med en finurlig låsmekanism. På det sättet kunde den ömsom förvaras i fickan och ömsom vecklas ut i hela sin längd.
Så där helt ensam om idén var nu inte Karl-Hilmer Johansson Kollén. Redan de gamla etruskerna ska ha använt sig av vikbara linjaler. Och tumstockar tillverkas lite varstans i världen. Men ingenstans så rationellt som i Hultafors.
Det här är nämligen ingen lätt produkt att tillverka. Varje år förbrukas 50-60 miljoner tumstockar. Och denna förbrukningsvara kan inte vara hur dyr som helst. Många har prisat ut sig eftersom det inte är vem som helst som klarar att tillverka den till rätt pris.
Produkten var som sagt färdigutvecklad. Vissa modifikationer har man medgivit. Kolléns konstruktion krävde oxel. Men med en årsproduktion på sex miljoner tumstockar skulle det få förfärliga följder för oxelbeståndet. Men glasbjörken räcker till och egenskaperna är likvärdiga.
Det är alltså produktionskunnandet och maskinparken som är nyckeln till framgångarna för fabriken vid Söråns vattenfall.
- Vi är nämligen ett lönsamt företag. Och det är den högt drivna automatiseringen vi har att tacka för det, förklarar Bo Jägnefält och visar runt i produktionen.
Eftersom Hultafors har definierat utvecklingen av sin produktionsteknik som nyckeln till lönsamheten investerar man varje år cirka fyra miljoner. Nästan hela maskinparken är tillverkad på plats. Och den moderniseras hela tiden.
Närmast på tur för modernisering står utrustningen för att fräsa ut åt de fjädrande lederna. När de är på plats kommer antalet kassationer att minska rejält.
- Noggrannheten är en viktig faktor för att göra produktionen lönsam när maskinerna jobbar utan stopp dygnet runt. Färre kassationer minskar nämligen risken för avbrott, förklarar Bo Jägnefält.
Företaget har en egen omhuldad maskinbyggaravdelning med egna uppfinnare, konstruktörer och mekaniker. De håller som bäst på att montera ihop robotarna som ska ersätta de gamla fräsmaskinerna.
Längs hela produktionslinjen finns kontrollutrustning för att upprätthålla kvaliteten. Först när det gäller kvaliteten på virket och längre fram i produktionen för att stocken ska mäta rätt.
Vid avsyningen plockas grupper om 10 000 tumstockar ut för en speciell testning. Det är en förtroendeskapande åtgärd riktad mot EU och de olika exportländerna. En mängd mätutrustningar måste nämligen underkasta sig myndigheternas kontroll.
- Ett klassiskt handelshinder som vi har fått bukt med genom att skaffa oss avancerad kontrollutrustning, berättar Bo Jägnefält.
Vid sidan av tumstocken tillverkad i glasbjörk producerar Hultafors tumstockar i både glasfiber och metall. Dessutom finns här ett stort sortiment övrig snickeriutrustning. Hultafors är bland annat varumärke för yxor och hammare tillverkade i Norrköping respektive Eskilstuna.