Industri

Abborren full av läkemedel

I musklerna hos 70 abborrar, infångade på sju olika platser, hittade Jerker Fick vid Umeå universitet och hans kolleger totalt 23 olika mediciner. Foto: Michael Melanson
Grafik: Jonas Askergren. Fakta: Ulla Karlsson. Klicka på bilden för större version.

Antidepressiva mediciner, antibiotika och läkemedel mot diabetes. Vildfångade abborrar utanför svenska reningsverk har upp till 23 läkemedel i sina kroppar.

Publicerad

För första gången har forskare undersökt vilka av 101 läkemedel som går att hitta i fiskar, som lever nära svenska reningsverk. Det är där resterna av våra mediciner hamnar efter att de har lämnat våra kroppar via urinen. Men eftersom reningsverken inte är byggda för att ta hand om dem, rinner många rätt igenom och hamnar i miljön.

I musklerna hos 70 abborrar, infångade på sju olika platser, hittade Jerker Fick vid Umeå universitet och hans kolleger totalt 23 olika mediciner. Av de elva med högst halter fanns fem antidepressiva mediciner. Högst var värdena i abborrar som simmat i Fyrisån utanför reningsverket i Uppsala.

– Det överraskande är att vi hittade så pass många läkemedelssubstanser, säger Jerker Frick, miljö­kemist vid Umeå universitet.

Han står bakom urvalet och analysen av de 101 biologiskt aktiva substanser som forskarna har letat efter. De har valts ut bland de 1 200 substanser som finns i läkemedel på den svenska marknaden.

– Människor och fiskar har i stort sett samma receptorer. Vi sållade fram de läkemedel som har störst risk att ackumuleras i fisk.

Jerker Fick poängterar att de halter man har hittat i abborrarna inte innebär någon risk för människor.

– Fisken är inte farlig att äta, nivåerna är för låga för det.

Jan Christiansson, handläggare på Naturvårdsverket som beställt undersökningen, tycker att resultaten är en varningsklocka. Men han är lika bekymrad över andra data i rapporten, som visar att slam från reningsverken innehåller antibiotika.

– Hamnar slammet på åkrarna kan det bidra till den globala spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, säger han.

Några generella krav på att införa ett extra reningssteg är inte aktuella i dag.

– Vi har tekniker att ta till om det skulle behövas, men det är också en ekonomisk fråga. Tills vidare avvaktar vi resultatet av forskningsprojektet Mistrapharma, säger Linda Gårdstam på Naturvårdsverkets miljörättsavdelning.

Studien gjordes av Umeå universitet i samarbete med miljöinstitutet IVL.

Ska rena vattendrag från medicinrester

Spola aldrig ner medicin i handfatet, toaletten eller vasken.

Lämna läkemedelsplåster och tomma inhalatorer till apoteket. Det gäller även om de är använda, det finns läkemedel kvar i dem ändå.

Lämna in medicin som blir över till apotek.

Hämta bara ut de läkemedel du behöver.

Forskningsprojektet Mistrapharma ska identifiera vilka av de 1 200 biologiskt aktiva substanser som finns i läkemedel i Sverige som riskerar att skada fiskar och andra vattenlevande organismer. Projektet ska även ta fram förslag till åtgärder som kan minska utsläppen.