Hållbar industri

ABB bygger ”världens mest avancerade robotfabrik”

ABB investerar nästan 1,4 miljarder kronor i den nya robotfabriken i Kangqiao nära ABB:s robotcampus i Shanghai. Foto: ABB
Tillsammans med den uppgraderade fabriken i Västerås samt fabriken i amerikanska Auburn Hills (bilden), ska Shanghai-anläggningen spela en central roll i ABB:s globala robotleveranssystem. Foto: ABB
I Shanghaifabriken kan vi skapa mer skräddarsydda lösningar utifrån kundernas föränderliga krav på hög kvalitet och konkurrenskraftiga ledtider, säger säger Per Vegard Nerseth, global chef för ABB:s enhet Robotics. Foto: ABB

Investerar nästan 1,4 miljarder kronor i vad ABB kallar världens mest automatiserade och flexibla center för robotar som bygger robotar.

Publicerad

Sedan 1992 har ABB investerat 2,4 miljarder dollar i Kina. Nu satsar de ytterligare 150 miljoner dollar i ett nytt tillverkningscenter i Shanghai, där en ny, global designstrategi ska användas för att öka både bredd (typ av robotar) och djup (varianter av varje typ) på de robotar som kan tillverkas.

– Designstrategin har konfigurerbara, gemensamma gränssnitt och byggblock som kan kombineras på nästan oändliga sätt till unika lösningar, och den kommer också att bli basen för vår robottillverkning i Västerås. Den snabbar upp innovationstakten och ökar vår flexibilitet att skapa mer skräddarsydda lösningar, och en gemensam sortimentstrategi minskar komplexiteten i underhållet och effektiviserar servicen, säger Per Vegard Nerseth, global chef för ABB:s enhet Robotics.

Tillsammans med företagets nyligen uppgraderade fabrik i Västerås samt fabriken i Auburn Hills, USA, ska Shanghaifabriken spela en central roll i ABB:s globala robotleveranssystem. Den nya anläggningen får ett antal maskininlärningslösningar, samt digitala och samarbetande lösningar, för att göra den till vad ABB kallar den mest avancerade, automatiserade och flexibla fabriken i robotindustrin idag.

För maskininlärning använder man en svit med avancerade tjänster som omfattar tillståndsövervakning och diagnostik med en maskininlärningsbaserad algoritm, för att hjälpa till med förebyggande underhåll.

– Med algoritmen kan vi identifiera enskilda robotar som inte presterar enligt samma referenspunkter som resten av parken, så de övergripande resultaten kan optimeras och förbättras. Vi använder också ett maskininlärningsbaserat system för att inspektera robotar när de monteras och kan därmed förbättra kvaliteten, säger Per Vegard Nerseth.

Fabriken utformas som en digital tvilling

För samarbeten använder man bland annat en- och tvåarmade YuMi-robotar, framför allt för att utföra många av de monteringsuppgifter av mindre komponenter som behövs vid tillverkningen av en ABB-robot.

– De kan installeras i samma utrymmen som människor rör sig i, utan att man behöver sätta upp skyddsräcken. Det ökar flexibiliteten i fabriksarbetsflödena och gör det enkelt att lägga till samarbetstillämpningar för montering i den befintliga produktionen, säger Per Vegard Nerseth.

Hela fabriken utformas som en digital tvilling, vilket väntas ge fördelar i hela automatiseringslivscykeln.

– Ett enkelt exempel är möjligheten att konstruera och bygga nya produktlinjer virtuellt, så man slipper störa produktionen på fabriksgolvet. En annan fördel är att många experter kan samarbeta parallellt i ett digitalt utrymme, säger Per Vegard Nerseth.

Det här är ABB:s kommande robotfabrik i Shanghai

För maskininlärning används ABB Ability Connected Services, en svit med avancerade tjänster som innefattar tillståndsövervakning och diagnostik med en maskininlärningsbaserad algoritm, för att hjälpa till med förebyggande underhåll. Algoritmen kan analysera avvikelser i beteendet hos robotparker och förutsäga problem som kan leda till oplanerade stopp.

På den digitala sidan används programvaran ABB RobotStudio för virtuell driftsättning och simuleringar.

För samarbeten används YuMi-robotar och SafeMove2, en programvarulösning som låter människor och robotar vistas i samma utrymme på ett säkert sätt.

Hela fabriken utformas som en digital tvilling, vilket väntas ge fördelar i hela automatiseringslivscykeln: från konstruktion till installation, vidare till drift och underhåll.

Ett utvidgat FoU-center på plats förväntas påskynda digitala innovationer och framsteg inom artificiell intelligens.

Idag har ABB cirka 5 000 medarbetare i Shanghai, och företagets robotverksamhet i Kina har över 2 000 ingenjörer, tekniska experter och driftschefer på 20 anläggningar runt om i landet. ABB har investerat mer än 2,4 miljarder dollar i Kina sedan 1992, och har över 18 000 anställda totalt i landet.