Även till synes enkla avloppsbrunnar och avloppsgaller är försedda med diverse finesser. Men varför det står A på en del och K på andra är faktiskt bara en smaksak.
Vad tänker du på när du hör ortsnamnet Tierp? Om du är den sorten som har blicken på marken när du är ute och går på stan är chansen stor att du tänker på brunnslock. Det är Tierps järnbruk som med en 50-procentig marknadsandel på så kallat gatugods har belagt Sveriges yta med ortens namn.
Järngjuteriet i Tierp grundades redan 1894 av en fabrikör Stenborg, som tidigare hade en smedja. Ursprungligen tillverkades jordbruksredskap, men redan på 1920-talet började de tillverka gatubetäckningar av olika slag. Idag står brunnslock, avloppsgaller, dagvattenbrunnar och liknande för 90-95 procent av försäljningen, även om parkdekorationer och gavlar till utomhusbänkar också ingår i sortimentet.
Sedan tre år tillbaka, då konkurrenterna i Alvesta blev uppköpta, är Tierps järnbruk ensamma i Sverige om att tillverka gatugods. Nästan allt går till Sverige. Via distributörer.
- Slutkunderna är främst de 289 kommunerna. Vi kan omöjligt ha en marknadsorganisation som klarar av att hantera så många kunder, förklarar Bo Dafgård.
Konjunkturen ser ut att hålla sig stadigt för Tierps järnbruk. De senaste åren har bredbandsdragningen inneburit en del beställningar på gatulock från Tierp. Om det blir lågkonjunktur brukar å andra sidan infrastruktursatsningar leda till nya beställningar.
På grund av att tjäle i marken sätter stopp för gatuarbeten på vintern är det säsong på beställningarna, men produktionen sker kontinuerligt, och så här års är lagret som störst.
Tillverkningen sker helt och hållet av stålskrot som de köper in från skrothandlare. Kol och kisel tillsätts för att få de rätta gjutjärnsegenskaperna, ibland även mangan, ferrofosfor, ferrokisel, men 96 procent av tillverkningen kommer från återvunnet material.
- Det måste vara någotsånär kontrollerbart skrot. Rostfritt, legerat eller lackerat skrot går inte. Användningen av olika legeringar till exempel i biltillverkning blir allt vanligare, och det börjar märkas att det blir allt svårare att få tag på rent skrot. Men än är det inte ett problem, berättar Bo Dafgård, platschef på Tierps järnbruk.
Skrotet smälts i två tretons mellanfrekvensinduktionsugnar. Gjutningen sker bara på dagtid, men för att det alltid ska finnas smält järn att tillgå sker smältningen i tvåskift. Totalt förvandlas 5 000 ton skrot till 3 500 ton järngods om året. Gjutformarna görs i svart sand som pressas med en modell. Sanden går på retur i ett mer eller mindre slutet system.
Totalt har Tierps Järnbruk över 250 artiklar i sitt sortiment. De populäraste är avloppsgallren och de traditionella runda avloppsbrunnarna. Slitagenivån avgör hur länge de håller. På en hårt trafikerad gata i Stockholm kan ett brunnslock slitas ner på ett par år, annars kan det hålla i tiotals år. Snöröjningen kvaddar en hel del avloppsgaller. Men hållfasthet är inte brunnarnas enda egenskap.
- Folk tänker bara att det är ett brunnslock. Men det finns en hel del finesser man inte ser. Locken kan vara kantringssäkra, låsbara, stötdämpande eller gastäta, berättar Bo Dafgård.
Även de vanliga avloppsbrunnarna finns i tre olika huvudmodeller med olika infästning. Och så var det det där med K- och A-brunnar. Enligt modern folklore skall man tänka på den man är kär i när man kliver på K-brunnar, men akta sig noga att kliva på A-brunnar, för det betyder otur. Stämmer det?
- Den frågan får vi nästan varje dag! Själv hade jag aldrig hört talas om det där innan jag började här, säger Joren Eklöf Karlberg, ekonomiansvarig på Tierps Järnbruk.
Själv har hon ingen åsikt i frågan. Det är kunderna som väljer vad det ska stå för bokstav på locket. A står för avlopp och K för kloak, men såvitt hon vet är det samma sak. Mysteriet kvarstår.
Tierps järnbruk ser nästan alltid till att ortens och brukets namn finns någonstans på deras produkter. På så vis har de spritt namnet Tierp över hela Sverige. Men inte över hela Tierp. Ola Eriksson, konstruktör på Tierps järnbruk, erkänner att kommunen inte bara har brunnar från det lokala bruket.
- Nä tyvärr. Det är litet smärtsamt.