Industri

3d-skrivarnas okända baksida: De hotar vår hälsa

För att undvika hälsoproblem måste man se till att ventilationen fungerar bra, säger specialforskaren vid Arbetshälsoinstitutet. Foto: All over press
Annika Strondell Foto: Lars Anders Karlberg

Nu kommer varningarna slag i slag om 3d-skrivarnas hälsorisker - farliga gaser från plasten och farligt damm från metallpulvret.

Publicerad

-3d-printing av komponenter med metallpulver går som en våg över den svenska industrin. Men många företag börjar arbeta med pulver utan att känna till riskerna. Kobolt har till exempel fått en ny riskklassning som möjligt cancerogent vid inandning, säger Annika Strondell till Ny Teknik.

Hon är chef för processutveckling och forskningsledare för pulvermaterial på industriforskningsinstitutet Swerea Kimab i Kista.

I onsdags talade hon inför hela den svenska metallpulvereliten som på ett seminarium om 3d-trenden, arbetsmiljö och metallpulver, med fokus på den nya riskklassningen av kobolt, en metall som ingår i många metallpulverkvaliteter.

Läs hela intervjun med Annika Strondl. (Länk)

Samtidigt gick det finländska Arbetshälsoinstitutet ut med en varning för farliga gaser från 3d-skrivare som arbetar med plastråvara, särskilt termoplast som är vanligt i 3d-skrivare för hemmabruk.

- Ännu vet man inte tillräckligt mycket om vilka slags utsläpp skrivarna ger ifrån sig och hur skadliga de är. Men för att undvika hälsoproblem när man använder 3d-skrivare måste man se till att ventilationen fungerar bra, säger specialforskare Anna-Kaisa Viitanen vid Arbetshälsoinstitutet.

Hon varnar hemanvändare att på utländska webbshoppar köpa material som inte är avsedd för hobby- och hemmabruk och kanske inte uppfyller EU:s säkerhetskrav.

Vid tillverkning av smycken i 3d-skrivaren bör man särskilt kontrollera att materialet inte är hälsofarligt vid långarig hudkontakt.

Nu har Institutets Nanosäkerhetscenter i samarbete med Aalto-universitetet och Helsingfors universitet inlett en undersökning av arbetsmiljön vid användning av 3D-skrivare. Anna-Kaisa Viitanen räknar med att resultatet av undersökningen kommer att väcka internationellt intresse.

I Göteborg har entreprenören Mats Moosfelt löst problemet med osande 3d-skrivare och tagit fram sin egen konstruktion - skrivaren Zyyx, som började säljas i augusti förra året.

Genom att skapa ett lätt undertryck under 3d-skrivarens kåpa och lägga in ett aktivt kolfilter för all luft som lämnar maskinen har Mats Moosfelt eliminerat 3d-skrivarens hälsofarliga nackdelar.

Han företag Magicfirm Europe har lagt ut tillverkning på en legotillverkare i Kina som redan tillverkare en 3d-skrivare under eget namn men som nappade på Mats Moosfelts idé och nu också är delägare i företaget.

Priset ligger runt 17 000 kronor.



Följ Ny Teknik på Facebook!