INDUSTRI
Försvaret ska få 300 miljarder extra till 2035. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT
300 miljarder extra till försvaret: ”Vi ska göra vår del av hemläxan”
Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att ge försvaret 300 miljarder kronor extra de kommande tio åren. Det är vad som krävs för att Sverige ska nå nivån 3,5 procent av bnp.
Det osäkra omvärldsläget och Natos nya mål kräver att Sverige satsar mer på försvaret.
I dag ligger Sverige över Natos nuvarande krav på 2 procent av bnp – men kravet väntas höjas rejält på Natotoppmötet i Haag i juni.
Regeringen antar att det kommer att handla om mellan 3 och 4 procent, och räknar just nu med en punkt mittemellan.
– Det vill säga att Sverige ska nå 3,5 procent av bnp till det militära försvaret och detta ska ske fram till 2030, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
– Vi ska göra vår del av hemläxan.
Pengarna ska lånas
För att lyckas med upprustningen krävs "en offensiv plan" enligt statsministern – och regeringen och SD är överens om att under en övergångstid låna pengar.
– Det handlar om en lånefinansierad försvarssatsning från i år via 2030 fram till 2035 på sammantaget ungefär 300 miljarder kronor, säger Ulf Kristersson.
Han säger samtidigt att upprustningen av försvaret inte får tränga ut viktiga välfärdsbehov, eller satsningar på inre svensk säkerhet.
Modellen för lån är en del av vårpropositionen och vårändringsbudgeten. Men Kristersson betonar att han vill söka bred enighet om finansieringen.
– Vi kommer fortsätta att bjuda in de andra riksdagspartierna till dialog för att nå största möjliga enighet. Vi vet vad vi vill men ser gärna så bred samsyn som möjligt.
Vill mota hybrida hot
SD:s partiledare Jimmie Åkesson förutsätter att oppositionen är med på lånefinansieringen och ser inget fel i att regeringen nu sätter ned foten utan en överenskommelse med oppositionen. Det är bråttom, menar han.
– Vi kan inte låta detta övergå till en diskussionsklubb, säger Åkesson.
Tidöpartierna är också överens i vårändringsbudgeten om att avsätta ytterligare 25 miljarder kronor i år för att köpa nytt försvarsmateriel.
Därtill presenteras ett paket på 96 miljoner kronor för att mota hybrida hot. Hälften av pengarna går till Kustbevakningen.
Även stödet till Ukraina ökas, från tidigare beslutade 25 miljarder kronor i år till 40 miljarder. Pengarna omfördelas från den summa som skulle ges under 2026.