Hållbar industri
Teknikjättar letar nya designtalanger i Umeå
Sjukhusrobotar, autonoma fyrbenta skogsmaskiner, en tvåsidig skärm som tolkar mellan döva och hörande. Och kommer drömmen om flygande bilar äntligen att uppfyllas? Avgångsstudenterna på Designhögskolan i Umeå har presenterat sina exjobb.
Totalt har 44 examensarbeten, inräknat forskningsprojekt, presenterats vid Designhögskolans årliga Design Talks & Degree Show.
– Nästan alla exjobben har genomförts i samarbete med företag i en eller annan form, vilket betyder att projekten ligger nära vad som behövs och har samhällelig relevans. Det är även en förklaring till våra studenters höga anställningsgrad – minst åtta av tio har ett jobb innan examensarbetet presenteras, säger Jens Persson, kommunikationsansvarig vid Designhögskolan.
Skolan har samarbete med företag som Microsoft, Google, Samsung, BMW och Volvo, och bland årens examensprojekt finns bland andra Nokia, elbilstillverkaren Nio och ABB med i elevprojekten.
Ett av projekten tar fasta på att det ofta är svårt att få folk att jobba med gallring i skogen, då yrket är krävande och ibland farligt. I samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och forskningsinstitutet Skogforsk har avgångsstudenten Martin Westfält utvecklat en robot på ben, som ska kunna utföra jobbet autonomt.
Kopplat till roboten finns en drönare som skannar skog och topografi i förväg, för att göra robotens jobb så enkelt och produktivt som möjligt.
Ett annat exjobb syftar till att underlätta kommunikationen mellan döva och hörande. Jonathan Svahn och Swift Creatives har tagit fram en interaktiv tvåsidig skärm, som placeras i kassan i en affär eller på desken hos en myndighet. Från ena hållet tolkas teckenspråk till en datoriserad röst, och från andra hållet transformeras rösten till teckenspråk som visas på skärmen.
Undersköterskors arbete består till stor del av tunga lyft och monotona uppgifter. Simon Linge har tillsammans med ABB utvecklat en robotassistent som ska överta dessa sysslor, så vårdpersonalen kan fokusera på att erbjuda kompetent vård samtidigt som de slipper onödig fysisk påfrestning. Roboten är cirka en meter hög med långa armar, för att kunna utföra en rad olika hjälpsysslor på snabbaste sätt.
Är det äntligen dags för flygande bilar? Flera företag säger sig vara relativt nära transportformer med drönarteknik, och den kinesiska elbilstillverkaren Nio räknar med att drönar-taxibilar finns i kommersiellt bruk inom fem år. I samarbete med Nio har avgångsstudenten Teras Purohit utvecklat interiör och exteriör för en självkörande drönarbil.
– Vi är vana vid att projekten visar stor bredd, men det känns som om variationen i år är ännu större än den brukar. Men en röd tråd från skolans sida är användarvänlig design, att projekten ska komma till nytta, och det har avgångsstudenterna följt även i år, sammanfattar Jens Persson.
Fakta: Det här är Designhögskolan i Umeå
Umeå Universitet rankas på 26:e plats i världen inom Art & Design i QS World University Rankings – en årlig rangordning av 1 222 toppuniversitet i 85 olika länder.
Designhögskolans höga ranking har lett till en studentkår med 13 olika nationaliteter bara bland examensstudenterna, och till en nära samverkan med multinationella företagsjättar som Microsoft, Google, Samsung, BMW och Volvo.
Varje år reser representanter från företagen till skolans Design Talks & Degree Show för att följa upp samarbeten med studenter, för att titta på demonstrationer och portfolios, och för att rekrytera nästa generations industridesigners.