Hållbar industri

Ny teknik låter autonoma bilar navigera var som helst

MapLite använder sina sensorer för alla aspekter av navigationen. Foto: MIT

Dagens självkörande fordon har fortfarande svårt att navigera utanför sina kartlagda miljöer. Nu utvecklar MIT ett system som helt förlitar sig på sensorer. ”MapLite” innebär att autonoma bilar kan ge sig ut på landsbygdens omarkerade grusvägar.

Publicerad

En rad företag testar just nu självkörande bilar på allmän väg. Den autonoma tekniken imponerar, men har definitivt inte uppnått full mognad. Samtliga bolag har noggrant kartlagt varje trottoarkant och linje längs de anvisade teststräckorna – detta till trots har en rad incidenter inträffat.

Om fordonen skickades på uppdrag utanför städernas testområden så skulle de inte ha hjälp av sina 3d-kartor – och förmodligen få det ganska besvärligt. Man nu presenterar MIT ”MapLite ”. Systemet är det första steget mot att autonoma bilar kan ge sig ut på landsbygdens omarkerade grusvägar. Det kombinerar samma enkla GPS-data som du exempelvis hittar i Google Maps, med information från en rad sensorer som mäter olika vägförhållanden.

Ett team från MIT:s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) testade MapLite på grusvägar i Massachusetts, och systemet kunde effektivt läsa av vägen drygt 30 meter framför bilen. För ändamålet hade forskarna fått låna en Prius av Toyota som de lät utrusta med ett antal LIDAR- och IMU-sensorer. Se filmen nedan.

– Anledningen till att den här ”kartlösa” approachen inte har genomförts tidigare är att det generellt sett är mycket svårare att nå samma exakthet och pålitlighet som med mer detaljerade kartor. Ett sådant här system, som kan navigera med bilens sensorer som enda utgångspunkt, visar att det finns potential för att självkörande bilar faktiskt kan hantera andra vägar än det fåtal som teknikbolagen har kartlagt, säger Teddy Ort, en av huvudförfattarna bakom avhandlingen om systemet.

Skillnaden mot andra system

Den stora skillnaden mot konventionella system är de till stor del förlitar sig på sina detaljerade kartor – och främst använder sina sensorer för att identifiera dynamiska objekt som gångtrafikanter och cyklister. MapLite använder sina sensorer för alla aspekter av navigationen. GPS-informationen ger bara en fingervisning var bilen befinner sig. Det finns förvisso andra kartlösa system, men de förlitar sig mer på maskininlärning.

En begränsning i dag är att MapLite har svårigheter med att hantera bergsterräng med stora skillnader i lutning. Nu ska teamet lära systemet att hantera ett bredare utbud av vägtyper. Förhoppningen är att MIT-tekniken ska bli lika pålitlig som dagens konventionella system, men kunna hantera fler miljöer.

– Jag föreställer mig att framtidens självkörande bilar alltid kommer ha viss användning av sina 3d-kartor i stadsmiljöer. Men när det kommer till att ta en tur utanför de stora vägnäten så kommer de här fordonen behöva vara lika bra som människor på att köra på obekanta vägar som de aldrig tidigare sett . Vi hoppas att vårt arbete utgör ett steg i den riktningen, säger Teddy Ort på CSAIL:s hemsida.