Hållbar industri
Kompetenskraven förändras: "Vi behöver ingenjörer med bredd"
Kompetenskraven inom svensk industri kommer att förändras stort de närmaste tre åren, framför allt inom automatisering och produktion. Det tror varannan industriföreträdare, enligt en ny undersökning.
Undersökningen Industry Trend Monitor från mässföretaget Elmia har samlat in svar från över 1 000 personer med anknytning till svensk industri.
Bara 1 procent av dem som har svarat tror att det inte kommer att ske några större förändringar vad gäller kompetenskraven inom svensk industri de närmaste tre åren. En klar majoritet ser att förändringar kommer att ske, 47 procent tror på små förändringar medan 50 procent tror att det kommer att ske stora förändringar. Automation och produktion är det område där kompetenskraven väntas öka mest.
Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen för Skandinaviens leverantörer till fordonsindustrin, FKG, är inte överraskad över resultatet.
-Det är helt klart så att vi befinner oss mitt i en förändring. Vi har redan förenklat logistiken. Nästa våg är att automatisera processer och produktutveckling, säger han.
Digitaliseringens genomslagskraft kommer inte att ske på riktigt förrän 5g och bra sensorteknik finns på plats, någonstans mellan nu och om fem år, tror Fredrik Sidahl. Något som bromsar utvecklingen är alla de gamla maskiner som fortfarande används inom industrin.
Något svensk industri enligt Fredrik Sidahl redan har lyckats med är att effektivisera produktionen genom automatiserade processer, vilket bland annat har bidragit till att en del av produktionen har kunnat flytta hem igen.
- I samband med den senaste finanskrisen tappade vår bransch 40 procent av omsättningen. Nu har vi fått tillbaka volymerna, omsättningen och produktionen utan att ha anställt särskilt många nya människor. Det beror på att vi har effektiviserat vår produktion. Nu måste vi digitalisera.
Industriarbetaren i dag är inte densamma som igår. Det är inte längre en person som stämplar in, tar på sig handskarna och sköter maskiner manuellt. I dag är det en processoperatör, en person som kommer till jobbet, hämtar sin Ipad, loggar in i ett elektroniskt system och arbetar i ett uppkopplat flöde som går att följa hela tiden. Så beskriver Fredrik Sidahl det. Det här gör att behovet av människor som kan ta till sig nya kunskaper kring it, digitalisering och processer, och som verkligen förstår hur processer kan bli bättre, kommer att bli allt mer åtråvärda.
Den största utmaningen för svensk industri gällande rekrytering är enligt dem som svarade på undersökningen att få unga människor att vilja arbeta inom industrin. Fredrik Sidahl håller med.
– Vi måste alla hjälpas åt att förbättra bilden av den som arbetar inom industrin. Vi behöver fler kvinnor. Det gäller att väcka intresset för teknik i gymnasiet, kanske ännu tidigare, och förklara hur mycket av det som eleverna redan sysslar med faktiskt är en del av vad industrin gör. Det här är inte raketforskning.
Hur ser du på behovet av specialiserad och mer komplex kunskap, något som också lyfts fram i undersökningen?
– Det behövs både generalister och specialister, men framför allt individer med en nyfiken inställning till teknik snarare än någon som är jätteduktig inom ett väldigt smalt område. Vi behöver ingenjörer med bredd, och då menar jag inte generalister i första hand, utan att de ska förstå att det vi utvecklar är något som ska säljas. Och de ska kunna leda team.
Framtidens ingenjör är enligt Fredrik Sidahl ingen ensamvarg utan någon som kan samarbeta. De behöver ha ledaregenskaper och få andras förtroende, men också gärna kunna flera språk, utöver svenska och engelska. Tyska, franska och kinesiska framför allt.
-Det är viktigt att vi får fram dessa individer, snarare än de som är väldigt specialiserade på en specifik, nischad sak. Människor som är väldigt specialiserade kommer alltid att finnas.
Mer långsiktigt ser Fredrik Sidahl ett behöv av fler utbildningsplatser och ett ordentligt teknikspår som når en bredare massa. Teknik måste bli tillgängligt för fler och intresset bör kunna öka lägre ner i åldrarna, anser han.
– Teknik är för många fortfarande något abstrakt. Många har en gammal bild av industrin som något smutsigt och omodernt, men så är den inte. Svensk industri är extremt ren, tyst och väldigt högteknologisk. Vi behöver ungdomar som gillar den världen, och de gör det om de bara förstår att det är så industrin faktiskt ser ut i dag.
Så har undersökningen gått till
Industry Trend Monitor är en undersökning som har gjorts av mässföretaget Elmia i samarbete med tankesmedjan Automathink, Fairlink och tidningen Ny Teknik. Totalt 1 156 personer har svarat på den webbaserade undersökningen i februari. Undersökningen var riktad mot besökare och utställare på Elmias Industrimässor.