Hållbar industri
Hur får vi ett människovänligt ai?
Daniel Akenine, Microsoft, Rebecka Cedering Ångström, Ericsson, Jonas Stier, Högskolan Dalarna, samt Helena Blackbright, Automation Region och Mälardalens högskola. Medlem i gruppen är även Cecilia Magnusson-Sjöberg, Stockholms universitet. Foto: Kim Norman /Automation Region
Experter från Microsoft, Ericsson, Automation Region och akademin har bildat en tvärvetenskaplig arbetsgrupp som ska söka svar på en rad filosofiska frågor kring framväxten av AI. Gruppen tar gärna in frågeställningar från Ny Tekniks läsare.
Som bekant har utvecklingen av artificiell intelligens tagit fart på allvar. AI får allt större potential att ersätta människan i en rad olika roller och arbetsmoment, samtidigt som det medför fantastiska möjligheter för mänskligheten.
– Tekniken har kommit så långt, jämfört med hur mycket man jobbat med frågorna runt omkring. Det sägs ju ibland att data är det nya guldet. Där vill jag citera Andrew Ng på Baidu som sa att AI är den nya elektriciteten. Då får man en bild av hur stort AI kommer att bli, och hur många människor som kommer att beröras av det, säger Helena Blackbright, projektledare på Automation Region och doktorand i innovationsledning vid Mälardalens högskola.
Hon har varit med och bildat en tvärvetenskaplig arbetsgrupp, kallad addAI, som ska söka svar på en rad AI-relevanta frågor.
– Vilka beslut kan en algoritm fatta om mig som person? Hur ska vi förhålla oss till arbete? Hur gör man AI humanvänligt, hur ser man till att det förstärker oss och inte tränger undan oss? I grund och botten handlar det om etikfrågor, säger Helena Blackbright.
De övriga medverkande i addAI är Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft Sverige, Cecilia Magnusson-Sjöberg, professor i rättsinformatik vid Stockholms universitet, Rebecka Cedering Ångström, Director of Insights and Concept Creation hos Ericsson, och Jonas Stier, professor i interkulturella studier och prorektor vid Högskolan Dalarna.
– En fördel med att jobba över kompetensgränserna är att vi får stor bredd när vi angriper frågorna utifrån våra olika intresseområden. I första hand medverkar vi som privatpersoner, men vi kommer ju alla från organisationer som är intresserade av de här frågorna och vi har dem i ryggen i arbetet. säger Helena Blackbright.
Syftet med addAI-gruppen är inte bara att skaffa ny kunskap, utan även att sprida den. Man ska hålla seminarium vid årets Almedalsvecka, delta i olika forum och fortlöpande publicera resultat på hemsidan.
– Vi vill ju inte stänga in oss med detta, utan föra ut det så brett vi kan. Om exempelvis Ny Tekniks läsare har någon frågeställning de vill att vi ska lyfta, så får de jättegärna höra av sig till oss via hemsidan, säger Helena Blackbright.
Råd till dig som vill utveckla en AI-strategi
Under våren publiceras resultat på hemsidan , och gruppens arbete summeras sedan vid ett seminarium under Almedalsveckan. Gruppmedlemmen Daniel Akenine kan dock redan nu lämna några konkreta råd till företag som vill utveckla en AI-strategi:
- Framtidens affärsmodeller kommer att stödjas av AI. Fundera på hur AI kan adderas till din verksamhet för att skapa ytterligare kundvärde.
- Skaffa rätt kompetens för att arbeta med AI. Teknisk expertis är viktig men bortse inte från de juridiska och etiska aspekterna.
- Hantera kompetensbrist genom att satsa på vidareutbildning för dina medarbetare. Undersök om det är möjligt att anropa specifika AI-tjänster inom exempelvis mönsterigenkänning för att lösa dina behov.
- Sträva efter en väl avvägd interaktion mellan människa och maskin. AI ska förstärka människan – inte tränga ut henne.