Hållbar industri

De vill bli industrins enhörning

Svensk industri saknar fortfarande motsvarigheter till snabbväxande miljardbolag som Klarna eller Mojang. Unibap har siktet ställt på att bli ett sådant företag – och tar nu in 10 miljoner kronor i riskkapital för att växla upp verksamheten.

Publicerad

Uppsalabaserade Unibap – som placerade sig på Ny Tekniks 33-lista i våras – har utvecklat en kamera med inbyggt stöd för artificiell intelligens och avancerad bildbehandling. Det ger ett säkerhetskritiskt maskinseende och underlättar samarbete mellan människor och robotar.

Kameran – som är 14 gånger 10 centimeter stor med 7 centimeter mellan objektiven – kan exempelvis användas inom industrin om en robotarm ska greppa något eller när rymdkapslar ska dockas. En av bolagets första kunder är flyg- och rymdkoncernen Lockheed Martin.

Under det brutna räkenskapsåret som avslutades sista juni ökade bolaget sin omsättning från 3 till cirka 8 miljoner kronor, jämfört med samma period i fjol. I år har man också gjort första leveranserna av sina nya processorkort som används i satelliter av flera internationella rymdbolag.

– Tillväxten har skett organiskt under året. Rymdtekniken som vi har levererat är redan i operativ drift, säger Fredrik Bruhn, vd.

Nu har Unibap tagit in 10 miljoner kronor i riskkapital från ett konsortium av svenska investerare. I samma veva tar även Gunnar Bergstedt, med förflutet från Ericsson och finansvärlden, samt Håkan Nytorp, tidigare ABB-chef, plats i bolagets styrelse.

Läs mer:

Pengarna ska användas till att fortsätta växa. Affärsplanen är ambitiös: om tre år ska omsättningen vara 300 miljoner kronor. För att nå dit satsar Unibap i första hand på att växa på den europeiska och nordamerikanska marknaden.

– Vi har redan levererat system till ett tiotal kunder, och är i färd med inkörning av nya produkter. Senare i år börjar vi leverera produkter även till kunder i Sverige men också till fler utomlands.

Svenska miljardbolag som Mojang har fått stor uppmärksamhet. Varför finns det inga liknande snabbväxande automationsföretag?

– En viktig förklaring är troligen hur innovationssystemet fungerar, till exempel hur Vinnova gör sina satsningar. Det finns en mängd strategiprogram, men man vågar sällan prioritera bland företagen och satsa mer på färre för att få ytterligare spets och snabbare tillväxt, säger Fredrik Bruhn.

– Driver man ett framgångsrikt bolag kan man förvånansvärt ofta mötas av attityden att man ska klara sig själv.

Industrin måste även bli bättre på att koppla ihop stora och små bolag, menar Fredrik Bruhn.

– Det finns ett stort glapp där i dag, vilket gör det svårt för beslutsfattare och inköpare hos storbolagen att få upp ögonen för vad de mindre bolagen erbjuder.

Unibap

Grundare: Fredrik Bruhn, adjungerad professor i robotik och avionik vid Mälardalens högskola, Lars Asplund, professor i datavetenskap vid Mälardalens högskola, Kjell Brunberg, hedersdoktor vid Uppsala universitet och expert på inbyggda system, Magnus Norgren, expert på inbäddade implementeringar och mikroprocessorer.

Startår: 2013.

Anställda: 10.

Omsättning 2015/2016: Cirka 8 Mkr (brutet räkenskapsår)

Riskkapital: 10 Mkr, med investerare som Gunnar Bergstedt.