Hållbar industri
Chalmers och Volvo testar självkörande lastbilssläp
Du har hört om lastbilar utan förare. Nu kommer lastbilssläp utan bil.
En så kallad dolly är, i lastbilssammanhang, en liten boggikärra med vändskiva som kopplas in under främre änden av en semitrailer. Därefter hängs trailern på en lastbil eller bakom en annan semitrailer, som i sin tur kopplats på en dragbil. På detta sätt möjliggörs längre ekipage med större lastkapacitet.
Nu ska Volvo Lastvagnar och Chalmers, tillsammans med andra aktörer inom kompetenscentret Safer, testa en ”intelligent” dolly för självkörande lastbilssläp utan vare sig förare eller bil. Projektnamnet är iDolly.
– Det är inte omöjligt att vi blir först ut med att testa transporter av helt förarlösa containers på allmänna svenska vägar, säger Safers infrastrukturledare Fredrik von Corswant.
Safer har i tidigare projekt använt sig av en elmotoriserad dolly, tillsammans med dragbil, för att koppla ihop släp och testa extremt långa godstransporter. I det här fallet utrustas dollyn inte bara med egen elektrisk motor, utan också med sensorer och ett avancerat styrsystem.
– I scenariot vi jobbar efter ska dollyn gå som hybridenhet eller hjälpmotor i långa ekipage med två trailers. Sedan när ekipaget anländer till en omlastningsterminal och kopplas isär, ska dollyn själv kunna rangera på terminalen, och dra enskilda trailers till kunder inom några kilometers radie. Här är förstås sensorerna extremt viktiga för att den ska veta vilken position den har, checka av sin omgivning och så vidare, säger Fredrik von Corswant.
Säkerheten på vägarna väntas öka
Säkerheten på vägarna och på terminalen förväntas öka med en förarlös dolly, eftersom de tekniska systemen för autonom körning tros kunna köra säkrare än en genomsnittlig förare. Kostnaden kommer dessutom att bli lägre då ingen förare behövs. Genom att dollyn drivs elektriskt, kommer de lokala utsläppen av avgaser att helt utebli.
Ett bekymmer för ”vanlig” elektrifiering av lastbilstransporter, är att de kräver så tunga batterier att mycket av lastkapaciteten försvinner. Fredrik von Corswant tror dock inte att det blir ett problem för iDolly-projektet.
– Jag har inte räknat på batterieffekten, men det handlar trots allt om ganska korta sträckor och låga hastigheter, säger han.
Safers forskningsinfrastruktur, fordonslabbet Revere, kommer att ansvara för att planera och genomföra testerna. Fältförsöken ska genomföras på provbanan AstaZero utanför Borås och i Viared industripark utanför Göteborg, och förväntas börja under hösten 2019.
Det här är projektet iDolly
Projektet iDolly bedrivs genom Safer Trafiksäkerhetscentrum (ett kompetenscenter där ett 30-tal partners från samhället, akademin och industrin samarbetar tvärfunktionellt för forskning inom fordons- och trafiksäkerhet). Det pågår mellan 2018 och 2020.
I projektet medverkar Safers partners AB Volvo och Chalmers, samt VBG, Ellos, Kerry Logistics, Speed Group och Borås Stad.
Det är delvis finansierat med medel från Vinnova.