Hållbar industri
ABB:s industrirobot dansar med ”Benke” Rydman på Stadsteatern
I höst visas en föreställning på Stadsteatern i Stockholm där ABB:s industrirobot fått en helt ny uppgift. Temat är att förmedla känslan av mötet mellan människa och teknik.
På fredagen har föreställningen ”Våroffer” premiär på Stadsteatern i Stockholm. Vanligtvis används ABB:s industrirobot IRB 6620 i bilindustrin som punktsvets för bland annat bilkarosser, men nu har den fått nya arbetsuppgifter och ska medverka i showen. Det är Fredrik "Benke" Rydman som står för koreografin som han och roboten utför. ABB har i sin tur gett uppdraget till Robotdalen, att bland annat göra programmeringsjobbet.
Men eftersom en människa i vanliga fall aldrig ska vara nära en industrirobot så har teamet som programmerat roboten på Robotdalen på ABB fått tänka två gånger när det kommer till säkerhetsrisker.
– Att bli lyft av en robot på det här viset som Benke blir i föreställningen, det finns inte i industrin eftersom man vill hålla sig på avstånd. Men vi har ett system som kallas Safe Move 2 som innebär att när Benke är i närheten av roboten så rör den sig mycket långsamt. Roboten är också övervakad av samma säkerhetssystem, säger Ingemar Reyier på ABB, projektledare på Robotdalen.
Det har även varit mycket arbete med tekniken runt själva roboten.
– Projektet kan delas in i två delar, den ena gäller programmeringen av hela dansen och den andra avser allt annat runt omkring, bland annat att få tekniken att synkronisera med scensystemet, säger Erik Hellström, ABB, projektledare på Robotdalen.
Flera utmaningar med samspelet
Att programmera roboten till att utföra speciella rörelser, en så kallad rörelsebana, var inte något större problem. Men det fanns andra utmaningar som ingenjörerna på Robotdalen inte tidigare stött på.
– Att få roboten att synka med musik är inte något vi gör varje dag. Däremot så har en ABB-robot redan från början en simuleringsprogramvara som gör att man kan gå in i en virtuell värld med vr-glasögon. Benke Rydman hade vr-glasögonen på sig när han dansade och tog tag i en virtuell robot som då registrerade en bana som ABB-roboten kan förhålla sig till. På så sätt så programmerade vi vr-miljön i takt med musiken, säger Ingemar Reyier.
Han fortsätter att berätta om utmaningarna med projektet.
– Det är inte bara miljöerna människa och robot som möts i det här projektet, utan Stadsteatern och vi på ABB har fått mötas i ett arbetssätt som vi inte är vana vid. I vanliga fall vet vi på ABB exakt vad som ska göras från start till slut, men i den här miljön vi arbetat i nu är mer konstnärlig där ändringar görs på vägen. Så det har varit en väldigt dynamisk period eftersom hela verket har skapats parallellt under projektets gång.
Att det blev just industriroboten IRB 6620 som fick skina i strålkastarljuset beror på att den var i lagom storlek för uppdraget. Ingemar Reyier berättar att Fredrik Rydman ville ha en stor robot.
– Han ville ha en robot som klarar av att lyfta honom i dansnumret. En annan anledning att det blev just den roboten var för att det inte var tekniskt möjligt att ta in en större på Stadsteatern.
Våroffer ska ha drygt 40 föreställningar fram till den 30 november.