Fordon

Waymos markering: Slutar kalla det för självkörande bilar

Foto: Waymo
Foto: Waymo

Missvisande och något som kan kosta liv. Nu går Waymo ut och säger att de inte längre kommer att kalla sin autonoma teknik för ”självkörande”. Samtidigt kritiserar bolaget de som använder benämningen.

Publicerad

Under 2010-talet så seglade självkörande bilar upp som en het trend. Inte minst efter att Tesla började saluföra sin assistansteknik som ”Autopilot”. 2015 sa Elon Musk dessutom:

– Jag tror inte vi behöver oroa oss om autonoma bilar eftersom det är en ganska begränsad form av ai. Det är inte något jag tror är särskilt svårt, att få till autonom teknik som kör säkrare än vad en person gör är mycket lättare än vad folk tror. Jag ser det nästan som att vi har löst ett problem.

Senare samma år förutspådde Elon Musk att Tesla skulle ha ”fullständigt autonoma fordon” 2018. Men så har det då inte blivit. 

SAE International lanserade 2014 en skala med fem nivåer för att beskriva tekniken där nivå 0 utgörs av bilar helt utan dessa system – och nivå 5-fordon klarar att köra sig själva ”överallt under alla förhållanden”.

Struntar i SAE-nivåer

Men flertalet företag väljer att använda egna benämningar istället för SAE-nivåerna. Tesla är en av de mest uppenbara, men även Volvo struntar i att använda terminologin och nivåerna.

– Vi kallar det oövervakad körning, sade Alexander Eriksson på Volvo när Ny Teknik intervjuade honom i höstas.

Den här inställningen, att prata om sin teknik i generiska termer som ”självkörande”, eller att inte använda SAE-definitionen är något som har kritiserats av flera säkerhetsaktörer, vilket nu får Waymo att agera.

Alphabet-företaget har gått ut och nu sagt att de helt ska sluta använda ordet självkörande.

”Det framstår kanske som en liten förändring, men den är viktig eftersom precision i språket har betydelse och kan spara liv. Vi är hoppfulla om att koncist språk kommer hjälpa till att differentiera den fullt autonoma teknik som Waymo utvecklar, från den förarassistansteknik (som det ibland felaktigt refereras till som självkörande teknik) som kräver översyn från en licensierad mänsklig förare.”, skriver de i ett inlägg.

Som ett steg i detta döper de om sin kampanj för att utbilda om tekniken, från ”Let’s talk self driving” till ”Let’s talk autonomous driving”.