Fordon

VW använder en kvantdator för att effektivisera trafikflödet

Foto: Volkswagen

Den snabbaste rutten för bussarna i Lissabon kommer att beräknas i realtid. Volkswagens pilotprojekt är först i världen med att använda en slags kvantdator för trafikoptimering.

Publicerad

I samband med teknikkonferensen Web Summit i Lissabon ska Volkswagen genomföra det första pilotprojektet i sitt slag. Mellan den 4-8 november används en kvantdator för att optimera stadens trafikflöde. Fokus är dock riktat mot att effektivisera resan för nio av kollektivtrafikleverantören Carris bussar av märket MAN.

– På Volkswagen vill vi vidga vårt expertkunnande inom området kvantberäkningar, och utveckla en djup förståelse kring hur den här tekniken kan komma till användning på ett meningsfullt sätt inom företaget. Trafikoptimering är ett potentiellt applikationsområde. Smart trafikhantering baserad på kapaciteten hos en kvantdator kan bli ett effektivt stöd för städer och pendlare, säger Volkswagens teknikchef Martin Hoffman i ett uttalande.

För att göra beräkningarna används en slags kvantdator från det kanadensiska företaget D-Wave. Bolagets teknik är dock omstridd. Deras datorer har kvantdatorlika egenskaper och kan användas för att köra vissa typer av simuleringar, men är i strikt bemärkelse ingen universell kvantdator.

I Lissabon används D-Waves dator för att beräkna den snabbaste rutten för varje enskild buss i realtid. Istället för att följa samma sträckning ges alla nio fordon en egen rutt som sätts av algoritmen. På så sätt kan man undvika flaskhalsar i trafiken – och bussarna undviker att bidra till trafikstockningen.

Systemet kan också förutspå antalet passagerare, och för att få koll på vilka av ruttens 26 hållplatser som kommer att ha flest påstigande används anonymiserad geodata. Tanken är att de folkrika stoppen tidigt ska servas av enskilda bussar, vilket skulle vara ett effektivt sätt att få upp trafikflödet.

– Volkswagens användning av kvantberäkningar för att bemöta ett påtagligt globalt problem som smart trafikhantering är ett exempel på den inverkan som kvantapplikationer snart kommer att få på våra städer, samhällen och vårt vardagsliv. Sedan vi byggde den första kommersiella kvantdatorn har D-Wave fokuserat på att designa system som gör det möjligt att leverera kvantapplikationer och affärsvärde, säger Vern Brownell, vd för D-Wave.

Han tror att pilotprojektet kommer öppna upp fältet för ett mer kommersiellt bruk av kvantdatorer. VW genomförde redan 2016 ett liknande projekt kring trafikoptimering med taxibilar i den kinesiska huvudstaden. Sedan dess har man vässat algoritmen, och för testet i Lissabon samarbetar biltillverkaren med Google.

Den tyska mjukvaruspecialisten Hexad utvecklade appen för projektet och analysföretaget PTV Group har bidragit med data kring hur trafiken flödar i staden. Men det system som Volkswagen vill utveckla för marknaden ska vara applicerbart på alla städer – och fordonsflottor i alla storlekar. Först måste dock fler pilotprojekt genomföras i Tyskland och andra europeiska städer.