Fordon

Volvos autonoma lastbil ska gå i fjärrtrafik mellan städer i USA

Lastbilstillverkaren kartlägger nu lämpliga regioner och rutter inför de första pilottesterna på väg. Foto: AB Volvo
Sasko Cuklev, ansvarig för On-Road Solutions på Volvo Autonomous Solutions. Foto: AB Volvo
Foto: AB Volvo

Med teknik från amerikanska Aurora har Volvo Autonomous Solutions utvecklat en självkörande prototyp baserad på VNL-modellen. Lastbilen ska klara av motorvägskörning mellan amerikanska städer.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad

Volvo Lastvagnar har tidigare flaggat för att deras första självkörande lastbil ska rulla i USA. För utvecklingen av ett tungt fordon som kan hantera autonoma transporter på landsväg och motorväg har Volvo Autonomous Solutions tagit hjälp av Silicon Valley-företaget Aurora – och tjänsten Aurora Driver. Slutmålet för Aurora med tjänsten är att nå autonomi på nivå 5.   

Nu presenterar Volvo Autonomous Solutions en första prototyp av en autonom klass 8-lastbil, vilket innebär en fordonsvikt över 15 ton med en maxlast på drygt 36 ton. Utgångspunkten är VNL-modellen, och lastbilen som är avsedd för fjärrtrafik mellan olika städer.  

– Som utgångspunkt kommer den autonoma prototypen av Volvo VNL att testas på motorväg, över större avstånd, i scenarion med transporter från hub till hub. Då med en mänsklig säkerhetsförare under testerna, säger Sasko Cuklev, ansvarig för On-Road Solutions på Volvo Autonomous Solutions, till Ny Teknik. 

Prototyplastbil är på nivå 4

Han anser att det är viktigt för Volvo att vara en del av den pågående omvandlingen och att vara ledande i att bygga upp ett nytt ekosystem. Sasko Cuklev berättar att prototypen av VNL kommer att testa nivå 4-autonomi, men vilken nivå som den kommersiella versionen sedan får är något som kommer att kommuniceras först längre fram. I samarbete med Aurora siktar Volvo på att utveckla kompletta transportlösningar, med automation, mjukvara, men även tjänster.  

– Vår ambition är inte bara att erbjuda autonoma lastbilsmodeller från Volvo till kunder, utan att även erbjuda transport as a service-tjänster (taas) för autonoma kommersiella lastbilar, säger han.  

För övergången till den autonoma versionen av lastbilen utgår man dels från befintlig säkerhetsteknik i VNL-modellen, bland annat en automatiserad växellåda (I-Shift) och Volvo Dynamic Steering (VDS). De samverkar med en rad avancerade funktioner och givetvis Aurora Driver. Hur står sig er teknikplattform mot konkurrenterna?  

– Skälen till varför vi tror att Volvo kommer att stå ut gentemot konkurrenterna är våra taas-lösningar, Volvo Groups roll som en ledare inom säkerhetsteknik samt vårt engagemang kring hållbarhet. Vi tror att autonoma lösningar kommer att bidra till ett mer hållbart samhälle och hjälpa till med att möta det ökade behovet av att flytta gods samtidigt som miljöpåverkan minimeras, säger Sasko Cuklev. 

Oklart var lastbilen ska börja köra

Forskning och utveckling görs dels som ett globalt samarbete inom Volvokoncernen, men genom att ta fram applikationer för de autonoma fordonen i USA vill man bädda för den kommande tillverkningen i Dublin, Virginia, vid Volvo Lastvagnars monteringsfabrik New River Valley.  

Inför de första pilottesterna ute på väg kartlägger Volvo nu lämpliga regioner och rutter. Ett problem är dock att det ännu inte finns ett federalt ramverk för regler för tester och utrullning av självkörande lastbilar. US Department of Transportation och motsvarande transportmyndigheter på delstatlig nivå arbetar med att identifiera juridiska hinder som bromsar utvecklingen av autonoma  fordon.  

– Det är ett lapptäcke av lokala och delstatliga lagar kring tester av autonoma lastbilar. Vi undersöker för närvarande alternativen kring var vi kommer att inleda testerna med den autonoma prototypen av Volvo VNL och hur vi kan efterleva det specifika regelverket på lokal och delstatlig nivå, säger Sasko Cuklev.