Fordon

Volvo visar upp den första autonoma elbussen i klassen

Volvo 7900 Electric är tolv meter lång, och med 36 säten kan den ta ett 80-tal passagerare. Foto: Volvo Bussar

Deras självkörande elbuss sägs ge en energibesparing på hela 80 procent. Volvo har utvecklat sin autonoma teknik i samarbete med NTU i Singapore – nu ska testfordonet rulla på universitetsområdet.

Publicerad

Volvo 7900 Electric är tolv meter lång, och med 36 säten kan den ta ett 80-tal passagerare. Nu har modellen blivit självkörande – och den autonoma versionen är ensam i sin storleksklass. Ett ai-system styr bussens lidar-sensorer, 360-graders kameror samt ett avancerat navigationssystem som använder kinematik i realtid.

Navigationen liknar ett vanligt  GPS-system men genom att använda flera datakällor uppnås en mycket exakt positionsbestämning. Systemet är uppkopplat till en tröghetsmätningsenhet som mäter bussens förändringar i höjdled och krängningar. Detta förbättrar bussens navigationsförmåga när den kör på ojämnt underlag och i kurvor. Resultatet är en mjukare körning och bättre resekomfort.

Singapore anses ligga i täten när det gäller autonoma transporter, och förra året inledde Volvo ett samarbete med Nanyang Technological University (NTU) kring forskning och utveckling. 7900-modellen bygger på Volvos autonoma plattform med mjukvara, och det är NTU-forskarna som har förstärkt plattformen med ai-systemet som kommunicerar med bussens sensorer. Hela systemet skyddas i sin tur mot dataintrång av ett avancerat it-säkerhetssystem. 

– Vår elbuss med självkörande teknologi är en milstolpe inom branschen och ett viktigt steg mot vår vision om renare, säkrare och smartare städer. Utvecklingen mot helt självkörande bussar i dynamisk stadstrafik är komplex och vårt samarbete med NTU och LTA är viktigt för att vi ska kunna realisera den visionen. Det är också vårt beslut att att alltid sätta säkerheten främst, sa Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar i ett pressmeddelande.

Energibesparing på 80 procent

Hans företag är en del i Singapores satsning på att ta fram nya lösningar för en hållbar och effektiv kollektivtrafik. Därför var platsen given när Volvo för första gången visade upp sin självkörande elbuss. Den har genomgått omfattande tester vid Singapores avancerade testanläggning CETRAN – av allt från hur den klarar tät trafik, till tropiska väderförhållanden. Under året kommer bussen rulla på universitetsområdet – och på sikt är tanken att den ska testas på Singapores allmänna vägar.

– Den här helt autonoma elbussen kommer vara med och utforma framtidens kollektivtransporter, som är säkra, effektiva, pålitliga och bekväma för alla resenärer. Den kommer snart testas vid NTU Smart Campus, som har utgjort en levande testbädd för en rad innovationer som kan påverka människors vardag och livskvalitet, säger professor Subra Suresh, NTU president till Engineering and Technology

Volvo lockar inte bara med en tyst och utsläppsfri drift. Tillverkaren hävdar att deras självkörande elbuss ger en energibesparing på ca 80 procent jämfört med ett motsvarande dieselfordon.