Fordon
Volvo vill jobba tillsammans med ABB
Fordonsindustrin vill att ABB ska vara med och utveckla nästa generation hybridbilar.
Frågan har kommit upp vid flera tillfällen i Gröna bilen-programmet, ett av de forskningsprogram där staten och fordonsindustrin samarbetar.
Just nu är det Volvo som är mest intresserat av ett samarbete med ABB, enligt vad flera källor uppger till Ny Teknik.
- Vi tittar på om det finns möjlighet att sam-finansiera forskningen kring elhybrider, och där är ABB en tänkbar partner bland flera, säger Volvo Personvagnars presschef Maria Bohlin.
Vad ABB kan bidra med är främst utveckling och tillverkning av elmotorer och kraftelektronik, men också generatorer och styrsystem.
Det vore i så fall inte första gången som ABB bygger hybridbilar tillsammans med Volvo. På bilsalongen i Paris 1992 presenterade Volvo konceptbilen ECC, Enviromental Concept Car. ECC var en ladd-hybrid med dieseldriven gasturbin. Den anses än i dag vara ett av de intressantaste projekt som Volvo genomfört.
Drivlinan till ECC tillverkades i Volvos växellådefabrik i Köping (som Getrag köpte 2004). ABB stod för hela den elektriska delen av drivlinan, med elmotor, generator,
kraftelektronik, styrsystem och likspänningsomvandlare.
I mitten av 1990-talet presenterade Volvo hybridbussen ECB, Environmental Concept Bus, och hybridlastbilen ECT, Environmental Concept Truck. Drivlinorna byggde till stora delar på samma teknik som hade använts i personbilen ECC.
Under utvecklingen av den nya seriehybriden HEV-98 till den Kaliforniska marknaden inleddes ett intensivt samarbete mellan Volvo och ABB. Det ledde till att ABB i mitten av 1990-talet bildade dotterbolaget Hybrid Systems och började satsa på elmotorer och kraftelektronik till fordon.
Men satsningen misslyckades. Enligt Sture Eriksson, dåvarande chef för ABB Hybrid Systems i Västerås, finns det flera förklaringar:
* Två gånger deltog ABB i utvecklingsprojekt, som plötsligt avbröts: med Volvo som stoppade HEV-98, och med BMW som skrotade ett projekt med elbilar.
* Stora kulturskillnader mellan bilindustrin och elektroindustrin.
- Vi kände att vi inte hade något grepp om marknaden och att kraftsystem till bilar låg utanför vår kärnverksamhet, säger Sture Eriksson
Vid millennieskiftet lades ABB Hybrid Systems ner. Sedan dess har ABB hållit sig borta från fordonsindustrin.
Nu hoppas alltså de svenska fordonstillverkarna och minst en stor underleverantör att ABB ska ompröva det beslutet.
- Infrastrukturen för laddning av elbilar är ett klart intressant område för ABB, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.
- Däremot när det gäller direktleveranser av komponenter för bilindustrin har det aldrig varit ett kärnområde för ABB, så vi tvekar även i dag att engagera oss där.Jonas Hållén
Volvos tidsplan miljöbilar
Volvos tidsplan för miljöbilar (före krispaketet). Det är den som nu ska snabbas på med hjälp av regeringens krispaket.
Första halvåret 2009: XC60 med enbart framhjulsdrift, en uppgraderad euro 5-anpassad 2,4 liters diesel med 175 hk, CO2 under 170g/km. Nya bensinmotorer med direktinsprutning.
Runt 2010: Driv-e-versioner av C30, S40 och V50 nere under 100 g CO2/km.
Nästa steg: mikrohybrid i början av 2011 (start-stopp). Dieselvarianter av XC60 nere på 140g CO2/km, S60 under 120 g/km, S80 under 130 g/km.
XC60 Dieselhybrid 2012, under 120 g/km
Plugginhybrid efter 2012.