Fordon
Volvo: Vi har den värsta tänkbara motståndaren
Pressen ökar på tillverkarna att hitta tekniska lösningar som hindrar lastbilsattacker. Men det är inte så enkelt som det kan låta, menar Scania och Volvo.
Fredagens lastbilsattack på Drottninggatan i Stockholm har åter väckt diskussionen om hur något liknande kan förhindras i framtiden. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) meddelade på måndagen att hon kallar fordonstillverkare och åkerier till sig för att utreda vad som kan göras.
Lastbilen som användes i attacken var en Mercedes-Benz 2532 L från 2009, enligt fordonsregistret.
Ulric Långberg, branschchef Sveriges åkeriföretag, skriver i en debattartikel att han önskar ett system som kräver att föraren bekräftar sin behörighet i någon form före avfärd. Annars ska fordonet stoppas automatiskt. Detta ”utan att exponera föraren för ytterligare fara”.
Sistnämnda utgör också knäckfrågan, enligt både Volvo och Scania.
–Tekniskt sett finns många möjligheter. Man kan kräva att förarens mobiltelefon finns i närheten av fordonet. Bekymret är att den kan stjälas. Eller så kan man kräva fingerigenkänning. Men då ökar vi riskerna för föraren. Och vill man vara väldigt pessimistisk kan förövaren fortfarande hyra en lastbil eller vara en anställd förare, säger Carl Johan Almqvist, säkerhetschef på Volvo lastvagnar och konstaterar att man har den värsta tänkbara motståndaren.
Så väl Volvos som Scanias nytillverkade lastbilar går att stänga av på distans sedan några år tillbaka. Men möjligheten går inte att utnyttja med gällande lagstiftning, enligt de båda bolagen.
– Och vad händer om fordonet görs obrukbart vid fel tillfälle, frågar sig Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.
Han påpekar dessutom att även om skärpta system införs i nya lastbilar är de flesta som rullar i trafiken av äldre modell.
Sedan många år är startnyckeln skild från fjärrkontrollen på många av Volvos lastbilar, berättar Carl Johan Almqivst. Föraren av exempelvis en kranbil kan manövrera den utifrån med startnyckeln i låset och motorn igång men med hytten låst. Bakliften på distributionslastbilar likt den som användes på Drottninggatan kan dock generellt sett styras utan att motorn är igång.
Läs mer:
Båda bolagen menar att bransch och myndigheter nu måste prata ihop sig kring vad som behöver hända.
– De här frågorna kommer att komma upp i alla möjliga sammanhang framöver. Vi får titta tillsammans på vad man kan göra kring så väl trafik- som personsäkerhet. Men ju mer man ser in i det desto fler scenarier och valmöjligheter syns för den som vill göra något sådant här, säger Hans-Åke Danielsson.
Tommy Hertzberg, säkerhets- och transportchef på Rise (före detta SP), har varit i kontakt med en expert på dotterbolaget Astazero som utvecklar aktiv säkerhet för fordon. Experten menar att det med dagens säkerhetsteknik hade varit svårt att helt eliminera risken för en händelse av det slag som inträffade i Stockholm. Däremot kan den forskning som pågår på sikt leda till att sådana verktyg utvecklas, berättar Tommy Hertzberg.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!