Fordon
Volvo: Tre saker som måste ske om ellastbilar ska slå igenom
Snart rullar de första serietillverkade ellastbilarna ut från bandet på Volvo Lastvagnar. Men för att kunna konkurrera med förbränningsmotorn behövs både incitament och investeringar, menar företaget.
Batteribussar rullar för fullt och personbilar med eldrivlina blir allt fler, nu väntar den tyngre trafiken på elektrifieringen. Volvo, Scania, Tesla och nystartade Volta är bara några av företagen som gett sig in i racet.
Men det finns flera hinder som måste övervinnas innan eldrivna lastbilar kan slå igenom på bred front. Det budskapet ville Volvo Lastvagnar hamra in under veckans lansering av nya konceptmodeller av tyngre ellastbilar för regiontransport och anläggningsbruk.
Jonas Odermalm som är ansvarig för elektromobilitet på Volvo Lastvagnar lyfte tre konkreta utmaningar när Ny Teknik träffade honom i anslutning till evenemanget i veckan.
– Det är saker som går hand i hand och måste hända ungefär samtidigt som fordonen utvecklas, säger Jonas Odermalm.
1. Ekonomiska incitament
Den första generationen ellastbilar kommer att vara dyrare i totalkostnad än dieseldrivna. Därför menar Volvo Lastvagnar att det krävs ekonomiskt stöd till de transportörer som väljer att gå i bräschen.
– Åtminstone i början tills vi fått upp volymen och börjar få skalfördelar ser vi att olika stimulanspaket är nödvändiga för att komma igång och gynna de som vill anamma den nya tekniken i ett tidigt skede, säger Jonas Odermalm.
2. Kapacitet i elnätet
Nästa statliga satsning är investeringar i elnäten för att säkerställa att det finns kapacitet att ladda eldrivna lastbilar. Inte minst på platser där många ellastbilar kan behöva snabbladdas, vilket kan skapa stor belastning.
– Elnäten behöver ha rätt kapacitet på rätt ställen. Vi har redan sett kapacitetsproblem i Sverige, som runt Uppsala och Stockholm. Det är viktigt att jobba bort de hindren, säger Jonas Odermalm.
3. Publika laddnätverk
Volvo Lastvagnar ser att i ett första skede kommer merparten av laddningen att ske på hemmaplan, exempelvis i depåer när lastbilarna står stilla över natten. De menar också att det är troligt att logistikhubbar kommer att ha laddmöjligheter som lastbilarna kan nyttja under av- och pålastning.
Publika laddstationer blir därför inte lika viktiga som de är för personbilar, men kommer ändå att spela en roll framförallt i längre transporter.
– Då är nästa steg en investering i publik laddinfrastruktur, säger Jonas Odermalm.
I dag finns endast enstaka pilotanläggningar som är anpassade för lastbilar, inte minst är det en fråga om plats eftersom en lastbil skulle ha svårt att parkera vid de flesta laddstationer som byggts för personbilar.