Fordon

Volvo storsatsar på flytande biogas

Volvos metandieselbilar premiärvisades på Elminamässan förr veckan Foto: Volvo

Volvo ska under de närmaste tre åren bygga 100 testlastbilar och 20 bussar som drivs med en kombination av flytande biogas och diesel. Bilarna ska ingå i en stor demonstration av hur biogas kan användas för långväga transporter.

Publicerad

Lastbilarna och bussarna ska ingå i projektet BiMe som i går, tisdag, fick 23,9 miljoner kronor av Energimyndigheten.

Pengarna kommer att bland annat gå till att bygga tre tankställen för flytande biogas i Göteborg, Stockholm och Malmö. Det första ska öppnas den 20 oktober i Göteborg.

Transportföretag som vill testa tekniken får ett bidrag som täcker halva merkostanden på omkring 400 000 kronor föra att köpa in en lastbil eller buss som byggs om för gasdrift av Volvo.

- Målet är att driva på utvecklingen och få igång en marknad för tunga fordon som drivs med flytande biometan i Sverige, säger projektledaren Bernt Svensén vid Business region Göteborg.

Lastbilarna i projektet kommer att tankas med både diesel och flytande metan.  Gasen i flytande form förvaras i en speciell kryotank vid minus 130 grader. Jämfört med komprimerad gas kan räckvidden fördubblas om lastbilen tankas med den mer energitäta flytande gasen.

Volvo visade för första gången upp ett fordon med både trycktank och en 13-liters metandieselmotor vid mässan Elmia Lastbil i förra veckan. Tekniken ska också visas upp den 22 september på Hannovermässan.

Motorn och insprutningssystemet har modifierats för kombinationen av diesel och gas. En liten mängd diesel sprutas in i cylindern vid varje kolvslag och antänds vid kompressionen. Därmed antänds även gasluft-blandningen.

Vid normal drift går lastbilen på 70 procent metangas och 30 procent diesel.

- Men om gasen tar slut kan du fortsätta att köra på bara diesel, säger Lennart Pilskog, ansvarig för samhällskontakter på Volvo Lastvagnar.

För tre år sedan demonstrerade Volvo lastvagnar sju lastbilar som anpassats för lika många alternativa bränslen. Metan-dieseltekniken är en av två – den andra är DME- som Volvo beslutat att gå vidare med.

- Det finns mer metangas på jorden är det finns råolja. Metangas kommer att bli ett viktigt fordonsbränsle i framtiden, säger Lennart Pilskog.

Naturgas består i huvudsak av metan och släpper vid förbränning ut 30-50 procent mindre koldioxid än olja och cirka 40 procent mindre kvävedioxid.  Även utsläppen av andra ämnen och sot minskar.

Naturgas är dock ett fossilt bränsle men enligt Volvo är naturgasen en brygga över till klimatneutral biogas.

- I dag räcker inte biogasen till men produktionen ökar i Sverige och andra länder, säger Lennart Pilskog.

11 biogasprojekt delar på 105 miljoner

För att stödja utvecklingen av ny biogasteknik har Energimyndigheten delat ut 105 miljoner i stöd.

BiMe Trucks samt BiMe Bus - energieffektiva tunga lastbilar för flytande biogas och energieffektiva biogasbussar för regionaltrafik, BRG Business Region Göteborg AB  23,95 miljoner

 

Biogas från torrötning av organiskt avfall från hushåll och verksamheter, Västblekinge Miljö AB 19 miljoner

 

Förvätskning av biogas, AGA GAS AB 17,3 miljoner

 

Kryogen uppgradering av deponigas, NSR AB 16 miljoner

 

Resurseffektiv rötresthantering vid metanslipsfri biogasanläggning, Scandinavian Biogas Fuels AB  9,45 miljoner

 

Vadsbo Biogasanläggning, Triventus Consulting AB 6 miljoner

 

Förbehandling av avfall för biogasframställning, Borås Energi och Miljö AB 5,3 miljoner

 

Biogas i Eskilstuna – samverkan mellan stad och land, Eskilstuna Energi & Miljö  AB 4,95 miljoner

 

Distribution av flytande biogas – tankbil, Fordonsgas Sverige AB 2,43 miljoner

 

Minskade metanemissioner och ökad biogasutvinning på Gryaabs Avloppsreningsverk, Göteborg Energi AB 1,5 miljoner