Fordon

Volvo Penta utvecklar elektrisk drivlina till brandbilar

Foto: Volvo Penta

Nollutsläpp och tyst – så när som på sirenerna. Volvo Penta utvecklar en eldrivlina för Roesenbauers brandbil. Nu går projektet från koncept till att börja testas i verkligheten.

Publicerad

Elektrifiering av fordon bidrar med många attraktiva saker. Utöver att det inte blir några lokala utsläpp är en elektrisk drivlina kompakt och även om batterier tar plats – kan de med lite tanke stuvas undan effektivt. Därtill är drivlinan tyst.

Volvo Penta, vars produktportfölj består av motorer och drivsystem framförallt för marin- och industritillämpningar, försöker nu bredda utbudet och tillsammans med brandbilstillverkaren Rosenbauer har de givit sig på att elektrifiera brandförsvaret. Detta då Volvoföretaget ska leverera en elektrisk drivlina till det österrikiska företaget.

– Vi är stolta över att bryta ny mark med elektriska drivlinor, säger Paul Jansson, projektchef på Volvo Penta, i ett uttalande.

Målet med den eldrivna brandbilen är att den ska vara svaret på de stora trenderna klimatförändring och urbanisering – och hur de här påverkar brandkårers arbete. Fordonet ska klara av saker som har hög hastighet med snabb acceleration och hårda inbromsningar. Därtill ska den ha kompakta mått, hög körbarhet samtidigt som ergonomin, funktionaliteten och säkerheten är på topp. Så det är en hel del krav.

Dieselmotor som backup

För att nå detta har brandbilen, som ännu så länge går under beteckningen Concept Fire Truck, utöver eldrivlina även oberoende hjulupphängning samt hydropneumatiskt chassi. Varje axel drivs av en elmaskin och även om Volvo Penta inte specificerar batteri eller kapacitet säger de att energilagringssystemet ska klara resan och erforderlig tid att arbeta vid räddningsplatsen.

Men skulle det vara så illa att kåren får batteritorsk – så har bilen även en dieselmotor som backup.

– Volvo Penta och Rosenbauer har arbetat tillsammans för att designa en skräddarsydd lösning som möjliggör att den elektriska brandbilen kan göra sitt jobb ännu säkrare och mer effektivt än vad konventionella fordon gör, och dessutom på ett mer hållbart sätt, säger Dieter Siegel, vd på Rosenbauer International.

Även om det är Volvo Penta som är de som samarbetar med Rosenbauer, är det inte helt egenutvecklad teknik man använder. Nej, grunden har man lånat in från syskonen Volvo Lastvagnar och Bussar.

Exakt när de första bilarna kommer rulla ut till brandkårer är inget som kommunicerats än, men den ingår i en plattform av framtidsteknik som snart ska testas ute hos kunder i Berlin, Amsterdam och Dubai.