Fordon
Virgin korsade Atlanten med biobränsle från restprodukter
Foto: Arpingstone
En Boeing 747 från Virgin har genomfört den första transatlantiska flygningen på restprodukter från stålindustrin.
Richard Branson, Virgin Atlantics vd, vinkade själv in bolagets Boeing 747 på London Gatwick. Planet kom från Orlando i Florida, och resan utgjorde den första transatlantiska flygningen där det konventionella flygbränslet var till häften utblandat med ATJ-SPK (Alcohol to Jet Synthetic Paraffinic Kerosene).
Biobränslet är utvecklat av Lanzatech, som inledde ett samarbete med Virgin redan 2011. Det nyazeeländska företaget hade då även ett partnerskap med Swedish Biofuels AB, och de tre bolagen arbetade då tillsammans för att ta fram teknik där man kan omvandla rökgaser från stålindustrin till flygbränsle.
Genom jäsning återvinnas kolet till etanol för flygbränsle, och Lanzatech hävdar att tekniken skulle kunna eftermonteras på 65 procent av världens alla stålverk. De skulle då kunna producera nära en femtedel av världens flygbränsle – till ett kommersiellt gångbart pris.
– Eftersom det utgår från rest-kol har Lanzatechs jetbränsle en fantastisk hållbarhetsprofil, med potential för att ge minst 70 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med vanligt fossilt flygbränsle – och det finns ingen konflikt kring land- eller livsmedelsfrågor. Och eftersom det utgår från en väldigt tillgänglig och billig restprodukt kommer priset vara konkurrenskraftigt mot traditionellt bränsle.
Ska köra på bränslet som rutin
”Det här betyder att flygbolag som Virgin Atlantic har råd att rutinmässigt köpa det och flyga med det – och det är där de stora förtjänsterna kring koldioxid kommer göras”, säger Richard Branson till Advanced Biofuel USA.
Nu hoppas Virgin Atlantics vd att den brittiska staten ska backa upp produktionen av det nya bränslet på hemmaplan.
– Genom att jobba med Lanzatech kommer vi kunna minska våra koldioxidutsläpp drastiskt, och samtidigt bidra till att stödja brittisk industri. Det är därför vi är så glada över att kunna visa upp det här bränslet med den första transatlantiska flygningen, samtidigt som vi planerar för världens första storskaliga anläggning för produktion av jetbränsle med den här fantastiska nya tekniken, säger Branson till Engineering and Technology.
Virgin Atlantic är dock inte först ut med att korsa Atlanten på en hög andel biobränsle. Exempelvis har United Airlines genomfört en flygning från San Fransisco till Zürich med sitt snålaste plan, en Boeing 787, där man hade en 30/70 iblandning med biobränsle. Flygbolaget har gått ut med att man siktar på att halvera sina koldioxidutsläpp. Den inhemska konkurrenten Jetblue har meddelat att man ska flyga sin nya Airbus A321 med en iblandning på 15,5 procent biobränsle – som levereras av Airbus och Air BP.