Fordon
”Vårt team består inte av bilmänniskor”
Här är den svenska elbilen som vill vända upp och ner på fordonsindustrin. Och dess design får Elon Musk att framstå som återhållsam.
För några år sedan såg Lewis Horne en dokumentär om Tesla. I den berättade ett par av Elon Musks ingenjörer att de ”lika gärna kunde byggt ett rymdskepp”, men att marknadskrafterna tvingade fram något som såg ut och uppförde sig som en vanlig bil.
– Man kunde höra på deras röster att de i själva verket ville göra något annorlunda, något vettigare, säger Lewis Horne.
Men vad händer om man tar bort förbränningsmotorn, kapar all mekanik mellan styrning och hjul, struntar i saker som acceleration, topphastighet och räckvidd? Vad händer om man gör den liten till storleken men rymligare än en stadsjeep inuti? Vad händer om man satsar mer på datorn än på elmotorn?
Uniti är svaret. Elbilen har fyra hjul men påminner nästan mer om en kombination av cockpiten i ett stridsflygplan och en smart telefon.
– Det här började inte med någon passion för bilar. Vårt team består inte bilmänniskor. Däremot finns en djup kärlek för teknik, säger Lewis Horne som leder projektet från Lunds universitet.
Uniti saknar ratt och fotpedaler. I dess ställe sitter två spakar man håller i var hand. De används för att gasa, bromsa och svänga. Haptisk feedback i spakarna, vibrationer, ger information till föraren. Force feedback ger spakarna olika motstånd vid olika hastigheter. För att blinka eller slå på ljuset drar man tummarna över spakarnas ovansida på samma sätt som på en smartphone.
– Vi var på en mässa nyligen där besökarna fick testköra i virtual reality. Vi fick besök av EU-kommissionären Günther Oettinger. Gammal tysk snubbe. Han körde omkring utan problem. Sen kom en femåring och körde, inga problem där heller, säger Horne.
Läs mer:
Uniti har ingen stor frontpanel och inga knappar, men väl en tryckskärm mellan spakarna. Hela framrutan är en display med augmented reality-funktioner. Det betyder att föraren kan få ett lager virtuell information över den verkliga världen. Sensorer kan spåra förarens huvud och händer för interaktion med displayen.
För Horne har dock displayen lika stor betydelse när bilen står still. Genom att göra övriga rutor mörka kan bilen förvandlas till ett mobilt biosystem.
– Föreställ dig att du har ett luftfilter och en klimatanläggning, alltså ren och frisk luft i bilen. Föreställ dig att du jobbar i Peking och har ett jobb du hatar. Då kanske du kan koppla av i bilen en stund. Kliva in i en regnskog eller spela ett dataspel.
Om motorentusiasten fnyser åt det här så kan det bero på att Uniti i första hand inte riktar sig till den målgruppen. De tänker sig miljömedvetna unga stadsbor med hög inkomst. De tänker sig framtiden: ”millennials” som vuxit upp i en ny värld.
– Den som sätter sig i sin mammas bil idag, en kombi från ett av dagens stora märken, ser all plast och alla knappar samtidigt som hen har sin smartphone. Den inser ju att ”den här bilen tillhör inte min generation”, säger Horne.
När ägaren inte sitter i sin Uniti finns tre möjligheter. En är att hyra ut bilen. En annan är att fjärrstyra den via en app på telefonen. Skärmen kommer att ge en förstapersonsvy från förarsätet så att man kan lotsa bilen till önskad destination. Den tredje möjligheten är att låta Unitis inbyggda robot köra bilen själv, för att till exempel parkera bilen.
Man kan kalla Uniti en stadsbil, men Lewis Horne och hans team valde inte ett mindre batteri (och därmed kortare räckvidd) för att bilen bara ska framföras i innerstäder. Utan för att statistik visar att de allra flesta inte använder bilen till längre sträckor än max 15 mil om dagen.
– Tesla har ett batteri på 90 kilowattimmar så de kan inte riktigt göra induktion. Men om jag inte kör längre än 150 kilometer på en dag och har en induktionsplatta installerad hemma behöver jag inte tänka på energin mer.
Hänsyn till energi och miljö är, föga förvånande kanske, två avgörande parametrar när Uniti designas.
– Vi vill att folk ska börja ifrågasätta sina egna resvanor. Det finns en del galna data i många i länder.
Horne nämner England, där en rapport från 2012 uppgav att 13 000 personer varje år dog i förtid av luftföroreningar. Mer än hälften av dödsfallen sades bero på utsläpp från personbilar och lastbilar. Färre än 2 000 personer dog i trafikolyckor.
– Men det är ingen som gråter över att 13 000 personer dör av utsläpp. Antagligen för att det inte vore en bra affär för vissa bolag.