Fordon
Utredningen från värsta seriekrocken klar
Foto: TT
Tydligare ledning, samordnad kommunikation och övergångar på broar med skilda körfält. Det är lärdomar efter den svåra seriekrocken i Skåne.
Seriekrocken på Tranarpsbron i Skåne den 15 januari i år är en av de värsta trafikolyckorna som skett i Sverige. Omkring 80 fordon, varav många lastbilar, var inblandande i olyckan. En person omkom och cirka 40 personer skadades. Räddningsinsatsen som pågick i totalt fem timmar har nu utretts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Efter att ha analyserat hur räddningstjänsten, polisen och ambulanspersonal agerade under olyckan lämnar MSB flera förslag till förbättringar.
Samordningen kan bli bättre. Det är viktigt med en tydlig ledningsplats, till exempel en buss, där ledningsmöten kan hållas regelbundet. Skadeplatsorganisationen måste också vara tydlig och det behövs göras bra riskbedömningar under hela insatsen.
Kommunikationssystemet Rakel hade tekniska problem. Under tio minuter fungerade inte Rakel för ambulansdirigeringen, något som nu utreds av SOS Alarm. Lägesrapporteringen måste också ske på en gemensam kanal och när nödanropsfunktionen används måste det stå klart i förväg fem som svarar på nödropet och vilka åtgärder som ska vidtas.
Skadeplatsen var speciell genom att olyckan skedde på en bro med helt skilda vägbanor. Eftersom det i praktiken var två broar var det omöjligt att flytta personal och utrustning från den ena vägbanor till den andra. Utredningen föreslår därför att man på den här typen av broar skapar övergångar mellan vägbanorna.
Utredningen lyfter också fram att digitala vägskyltar kan förhindra eller mildra olyckor av den här typen genom att snabbt få ut information. Vid seriekrocken rådde både svår halka och begränsad sikt.
Hela MSB:s utredning kan du läsa här.