Fordon

USA:s supersnabba vapen kan nå hela världen inom en timme

Foto: Wiki

Promt Global Strike sägs klara mach 10. Det nya vapnet innebär att USA kan slå till mot världens alla hörn inom loppet av en timme. Även Ryssland och Kina utvecklar farkoster som klarar hypersonisk hastighet. Nu höjs röster kring ett globalt förbud.

Publicerad

USA:s intresse för supersnabba vapen med lång räckvidd väcktes 2001, under president George W. Bush. Utvecklingen har tagit tid, men vid månadsskiftet ska U.S. Navy ha genomfört ett test som omfattas av projektet ”Promt Global Strike”.

Vapnet ska klara hypersonisk hastighet, från mach 5 – ända till mach 10. Hastigheter mellan 6 000-12 000 km/h innebär att projektilen kan nå världens alla hörn inom en timme.

Inledningsvis övervägdes en rad lösningar för att täcka PGS-behovet, exempelvis de Trident D-5-missiler som avfyras från ubåtar. Men även då dessa inte utrustas kärnstridsspetsar har de samma profil, och en avskjutning på lång distans skulle kunna utlösa en nukleär respons, med tredje världskriget som resultat.

Istället har USA satsat på konceptet ”boost glide”, där själva PGS-farkosten sitter på toppen av en konventionell missil. Skillnaden är att den lösgörs innan missilen lämnar atmosfären. Bomben flyger sedan på egen hand i extremt hög fart mot målet.

PGS-stridsspetsen beter sig på ett helt annat sätt än kärnvapenmissiler, vilket innebär att andra kärnvapenmakter inte behöver få panik. Samtidigt gör ett annorlunda flygmönster projektilen svår att identifiera för dagens luftvärn. Därmed är den ett utmärkt vapen för att slå ut fiendens avskjutningsplatser i ett ”first strike-scenario”. Detta är givetvis en attraktiv kapacitet i ljuset av Nordkoreas hot om att deras kärnvapenbestyckade missiler kan nå USA. Enligt U.S. Navy ska boost glide-vapnet kunna avfyras från en ubåt.

Utvecklingen av vapen som är ”hyper sonic” har dock en del svårigheter att övervinna. De enormt höga hastigheterna gör farkosten svår att styra, vilket ger en sämre precision. Till detta alstras extrema temperaturer på omkring 1 000 grader Celsius.

USA är inte ensamma om att utveckla de supersnabba vapnen. Ryssarnas version heter YU-7 – och Kina har testat sin DF-ZF. Ryssland ser glidvapnet som ett utmärkt sätt att få in kärnvapen bakom USA:s allt mer avancerade missilförsvar. Det har redan höjts röster kring ett globalt förbud mot hypersoniska vapen, då de riskerar att destabilisera världen – bland annat från tankesmedjan Rand Corp i Kalifornien.