Fordon

USA storsatsar på självlärande soldatrobotar

Foto: U.S. Army

Framtidens militära team kommer blanda mänskliga soldater med robotar. Nu tar U.S. Army hjälp av University of Pennsylvania för att utveckla de självlärande krigsmaskinerna. Lärosätets budget är nätta 221 miljoner kronor.

Publicerad

De flesta arméer tittar på drönare och autonoma system, men USA lyfter blicken högre. Där ser man att framtidens fotsoldater kommer ha sällskap av robotar – på marken och i luften.

– Nästa stora steg är att människa och robot utför uppdrag i blandade team. Vi vill att de ska kunna göra saker som att sätta upp observationsposter, rekognosera, röja vägar, sköta vaktpostering och logistik, säger Dr. Stuart Young till Army.mil.

Han forskar kring autonoma system vid United States Army Research Laboratory. Doktorn konstaterar att framtidens militära robotar måste kunna ta in sin omgivning och veta vad de ska göra utan att bli tillsagda. Detta kräver långt mer avancerade system än vad som finns i dag, exempelvis i autonoma fordon.

– Med den snabba utvecklingen inom förarlösa bilar tror många att den teknologin enkelt kan överföras till rörliga robotar. Men de har fel på en rad punkter. Medan de systemen utgör en bra bas att utgå ifrån, är tekniken ännu inte mogen nog för att klara av de taktiska förhållanden som en robot skulle behöva hantera, säger Dr. Young till Army.mil.

I projektet ”Distributed and Collective Intelligen Systems and Technology” (DCIST) har USA:s krigsmakt inlett samarbeten med en rad amerikanska lärosäten. I oktober gav Army Research Lab ett anslag på 221 miljoner kronor till University of Pennsylvania.

Under fem år ska School of Engineering and Applied Science utveckla intelligenta, anpassningsbara och stryktåliga robotteam. Dessa ska utgöras av en rad olika robotar och sensorer som klarar av en bredd av uppdrag. Bland annat uppsök och fritagande av gisslan, samt informationsinsamling efter terroristdåd eller naturkatastrofer.

En viktig punkt är att robotarna inte får vara känsliga för störningar i kommunikationen under operationerna. Därför vill DCIST att de också har kapacitet till inlärning, och kan anpassa sig efter nya förhållanden. Maskinerna ska ha förmågan att utföra tidigare okända uppgifter tillsammans med människor.

– Vi vill ha team av robotar som förstår hur man jobbar tillsammans, men också kan lista ut hur man fortsätter att jobba även om någon av deras lagkamrater kraschar eller ett fel uppstår – om GPS-signalen tappas, eller molntjänster blockeras, säger Vijay Kumar, Penn Engineerings chef för DCIST-programmet till Penn News.