Fordon

Ur spår! Här kommer elbilen

Strömavtagaren är monterad på en vagn bakom bilen. Nästa steg är att bygga in tekniken i bilen. KTH, som är part i elvägsförsöket, ska nu gå vidare med det. Bakom ratten syns Henric Dahlström. Foto: Anna Orring
Gunnar Asplund, Elways vd, höll informationsträff vid testbanan.

Det gnisslar när strömavtagaren löper i rälsen. Och efter 200 meter tar det slut. Ny Teknik har provåkt Elways testbana vid Arlanda.

Publicerad

Bilen var från början en vanlig Renault. Men den har utrustats med en släpvagn med en elmotor på och en ”arm”, en strömavtagare som går ned i elspåret i marken.

I förra veckan var det uppvisning av tekniken på testbanan söder om Arlanda.

Henric Dahlström, som arbetar på Elways, har varit med under vinterns tester, som har visat att tekniken klarar snö och kyla.

– Det har fungerat bra. Vintern i sig känner vi oss väldigt säkra på.

När det nu blev dags för provåkning körde han fram bilen till början av rälsen, passade in avtagaren i spåret och kunde sedan sätta sig vid ratten.

Bilen förs framåt genom att släpvagnen med sin elmotor puttar på.

Det gnisslade lite när släpkontakten drogs i spåret. Farten kom upp i 50 kilometer i timmen och resan var över snabbt, eftersom testbanan bara är 200 meter.

Visionen är inte att bilar ska köra runt med en elmotor på släp, utan att tekniken byggs in i bilen. Men nio miljoner kronor från Energimyndigheten har inte räckt till att konvertera bilar på det sättet – det blir nästa steg.

Tekniken med konduktiv elöverföring från väg till fordon väcker ofta upphov till kommentarer om elektriska bilbanor för leksaksbruk.

I en reklamfilm för Lotto förra året byggde en lottovinnare bilbanespår över hela vägnätet, för att kunna köra med sin fullskalebil. I den är framfarten ryckig, precis som för lekbil­banor. Och bilarna flyger lätt av i kurvorna.

Testbanan vid Arlandastad består av en raksträcka. Men kurvor blir inget problem, enligt innovatören Gunnar Asplund, vd för Elways.

Avtagaren har klarat att ligga kvar i spåret även om bilen vinglar till. Förlorar den kontakt med spåret, till exempel vid omkörning, går bilen på batteri.

Avtagaren ska klara att även i hög­re fart hitta spåret igen, när den kommer i rätt läge.

Men en lottovinst lär inte räcka långt – enligt Elways beräkningar kostar det 80 miljarder kronor att elektrifiera 20 000 kilometer svensk väg.

Energimyndigheten stöder flera projekt

Både Elways och Volvo har under vintern genomfört tester med elvägar, på varsitt håll. I båda fallen handlar det om att strömförande räls, eller skenor, för över el till fordon via en avtagare som är fäst under eller bakom bilen.

Båda projekten har delfinansierats av Energimyndigheten, som också har givit pengar till försök med elvägar med luftburen el.