Fordon

Upptäckten: Ska göra däck – på matrester

Gummi med tomat- och äggskal istället för kimrök. Foto: Kenneth Chamberlain / Ohio State University
Torkade och malda tomater och äggskal i olika stadier inför processen att blandas med gummi. Foto: Kenneth Chamberlain / Ohio State University
Katrina Cornish (vänster) och Cinda Barrera (höger) som forskar på ”matrestdäcken”. Foto: Kenneth Chamberlain / Ohio State University

Snart kan morgonens frukostlämningar hamna i dina däck. Forskare har upptäckt att äggskal och tomater är ett utmärkt alternativ till kimrök. Faktum är att matresterna övertrumfar ämnet på vissa områden.

Publicerad

Fordonstekniken tar stora kliv. Alternativa drivmedel, eldrivlinor och autonoma fordon är det senaste. Men oavsett teknik rullar allt fortfarande på däck – och sulorna bygger ännu så länge på samma grundprincip som när bilen var ung.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här