Fordon
Uniti one är presenterad
På torsdagskvällen presenterade Uniti sin elbil kallad One för omvärlden. Här är alla nyheter.
Över 2 000 personer var föranmälda till evenemanget som hölls i den framtida produktionslokalen i Landskrona. Exakt hur många som dök upp är oklart men varenda plats verkade vara tagen.
Det mesta som berättades om företagets första bil var känt på förhand. Den modell som presenterades är tvåsitisig med förarsätet placerat framför ett bakre passagerarsäte. Fyr- och femsitsiga modeller planeras längre fram
Bilen vänder sig till en urban välbärgad medelklass alternativt till familjen i behov av en andrabil. Fokus ligger på hållbarhet och beteendeförändring.
– Målet är att använda enkla lösningar som löser problemen vi står inför, sa han.
Styrning görs med en specialutvecklad joystick med en pekskärm i mitten. Bilen kommer också att få en heads up-display, det vill säga viss information, som vägvisning, kan projiceras på framrutan.
Läs mer: I dag presenterar Uniti den nya svenska elbilen
Batteriet på 22 kWh ska ge en räckvidd på 300 km. En del av batteriet blir löstagbart och mobilt vilket ska kunna tillföra 30 kilometers räckvidd. Det kommer att väga 14 kilo.
Bilen kommer att kosta mellan 145 000 kronor och 199 000 kronor beroende på utrustningsnivå.
I ett första skede lovar Uniti bara ett antal avancerade förarstödsfunktioner (adas) men ambitionen är att utrusta bilen med all den teknik som behövs för att möjliggöra mer avancerade självkörande funktioner. Om bilen får lidar eller inte är oklart eftersom kameratekniken just nu går snabbt fram, enligt Anton Franzén, teknisk chef.
Ett samarbete med Nvidia kring självkörande teknik finns på plats, men om alla bilar kommer att utrustas med Nvidias hårdvara typ Drive PX2 är heller inte avgjort, enligt Anton Franzén.
Lewis Horne har också en skeptisk inställning tillhelt självkörande bilar med människor i.
- De är i princip en teknologisk fantasi. Det är bättre att lösa problemet med underutnyttjande av bilar, som att de står parkerade 96 procent av tiden, sa han.
Vd Lewis Horne berättade också om vad som var på gång inför framtiden. Bland annat ett solcellstak som med en kvadratmeter stor yta ska kunna ge 10 kilometers räckvidd en riktigt fin dag "och betydligt mindre en dålig dag", som Lewis Horne tillade.
En annan teknik Uniti jobbar på är att batteriet ska kunna fungera åt båda hållen och därmed kunna ladda ett annat fordon.
Den nu presenterade modellen är en prototyp som är tänkt att kunna gå i produktion första kvartalet 2019. Det har varit möjligt att förbeställa en bil för 1 400 kronor vilket drygt 1 000 personer har gjort.
Uniti har samlat in kapital från investerare och genom crowdfundingkampanjer. För ett år sedan drogs 12 miljoner ikronor n på detta vis. Nyligen berättade företaget också att de planerar att ge ut en egen kryptovaluta som ett sätt att få in kapital.
Läs mer: Svenska elbilsbolaget satsar på kontroversiell finansiering
Nu följer en period där företaget måste dra in en rejält med pengar för att kunna göra bilen färdig för produktion. Mycket arbete återstår fortfarande. Lewis Horne är öppen med att företaget inte byggs på traditionellt vis utan att de behöver "support från tusentals människor" för att kunna lyckas.