Fordon

Tullens nya datasystem tär på resurserna

Tullverket måste ersätta sina gamla datasystem med ett nytt modernare för att möta EU-krav. Övergången beräknas kosta en halv miljard kronor och bedöms  påverka personaltillgången. En orsak till den höga kostnaden är att tullen själv måste utveckla centrala delar i systemet, erfar Ny Teknik.

Publicerad

Svenska tullen var tidigt ute jämför med andra EU-länder på 90-talet och införde elektronisk tullhantering när det gällde import och export av varor och tulldeklarationer.

I takt med att EU nu inför papperslös tullhantering står Tullverket inför stora förändringar.

- Visionen är att skapa en elektronisk tullhantering i hela EU som ska leda till en smidigare och effektivare tullhantering som gynnar handeln med tredje land och stärker EU:s konkurrenskraft. Basen för detta är ett enormt informationsutbyte och inte bara mellan tull och näringsliv utan också mellan medlemsländerna i EU och EU, säger Thomas Andersson, verkets IT-chef.

Det nya systemet ska ge tulltjänstemännen bättre möjligheter att utföra analyser och kontroller av informationsflöden. Exempelvis kan det handla om att upptäcka fler piratkopierade produkter.

För svensk del innebär det att Tullverkets 90-talsteknik – trots många uppgraderingar - måste ersättas med ny och modernare systemteknik.

Men det finns stora problem. Tullverksamheten är speciell och det finns bara några få standardiserade system som är anpassade för tillmyndigheters kärnverksamhet, uppger Thomas Andersson.

Hit hör hanteringen av tusentals klasser av varor och tjänster som importeras och exporteras, som är i transit, har blivit klarerade och omfattas av olika tullregler.

Inom tullens ledning vill man ha ett enda datasystem för alla de olika kärnområdena.

Men för att få det måste tullen utveckla en stor del av det nya it-systemet själva, enligt Thomas Andersson.

Andra så kallade mindre stödsystem ska dock kunna köpas mer eller mindre direkt från hyllan.

Men blir det inte dyrare för er att själva utveckla it-system?

- Jo. Måste man skräddarsy systemet så får man ju ta hela utvecklingskostnaden själv om man inte kan dela med någon, säger Thomas Andersson.

Ett konto som ökar rejält är det för it-konsulter.

– Vi kommer inte klara all utveckling själv utan kommer ha eget ansvar för att utveckla delar i kärnområdena med ökad bemanning. Men vi ser också att vi behöver extern hjälp, säger Tullverkets it-chef

Han uppger att myndigheten letat gemensamma it-lösningar tillsammans med andra medlemsländer i Europeiska unionen de senaste åren. Men försöken har inte fallit väl ut. Bland annat beroende på att staternas datasystem historiskt är uppbygga på skilda sätt.

Enligt Thomas Andersson letar ledningen nu sätt att finansiera moderniseringen internt.

– Vi jobbar på alla plan.

Therese Mattsson, generaltullsdirektör och chef för Tullverket, uppgav nyligen för Sveriges Radio att övergången kan få konsekvenser för både personal och lokaler eftersom de extrapengar man fått från regeringen inte räcker till.

– Det kommer inte att räcka fullt ut utan vi måste ju täcka upp mellanskillnaden genom att se över våra egna kostnader, säger hon till SR. Det påverkar personalstorleken.

– Vi kommer inte att behöva dra ner på personal, men däremot kommer vi att behöva vakanshålla en del tjänster lite längre men det kommer att återbesättas så småningom, säger hon

Utvecklingskostnaden på en halv miljard utgör en tredjedel av Tullens hela budget för 2013. Extrapengarna från regeringen uppgår hittills, enligt SR, till 100 miljoner kronor.

Peter Martinson, förste vice ordförande i fackförbundet Tull-Kust, är kritisk.?

”Att spara in pengar på en minskad rekrytering i avsikt att i stället finansiera behovet och kravet på nya datasystem är fel väg att gå anser Tull-Kust. De nya datasystem som krävs inom ramen för Sveriges EU-medlemsskap måste finansieras med extra medel från vår uppdragsgivare”, skriver han på förbundets hemsida.?

Tullverkets nya datasystem kommer, enligt Thomas Andersson, att levereras successivt under de kommande sju-åtta åren.