Fordon

Tuff miljö för ny självkörande buss

På Chalmers-området i Göteborg ska en självkörande buss samsas med bilar, cyklister och gångtrafikanter den närmaste månaden. Ny Teknik följde med på premiärturen.

Publicerad

– Tänk dig att vi kör längs en virtuell räls, säger Jacob Wollbrink när bussen gör en vänstersväng ut på Sven Hultins gata.

Han jobbar på det danska företaget Autonomous Mobility som ansvarar för driften av den självkörande buss som ska trafikera Chalmers campus i Johanneberg i centrala Göteborg de närmaste veckorna.

I januari började Sveriges första självkörande buss rulla i Kista. Göteborg är tvåa på bollen, men den lilla elbussen av märket Navya ger sig in i en betydligt tuffare miljö.

Från Chalmersplatsen, förbi Johannebergs science park och upp till högskolans universitet är det en sträcka på en dryg kilometer. Kantad av byggarbetsplatser och ständigt trafikerad av bilar, cyklister och gångtrafikanter.

100 arbetstimmar på kartläggning

Den lilla bussen läser av sin omgivning med hjälp av åtta lidar-enheter. Kommer ett fordon på samma körbana inom tio meters håll bromsar den in kraftigt. Det händer flera gånger under de knappa tio minuter det tar att åka hela rutten. Dessutom har bussen en mobil basstation och flera gps-mottagare för att kunna veta exakt var den befinner sig. Felmariginalen ligger på bara ett par centimeter.

Jacob Wollbrink uppskattar att de lagt uppemot 100 arbetstimmar på att kartlägga rutten. Först kör de bussen för att läsa av omgivningen med lidar, sedan sätter de sig vid datorn för att markera särskilt känsliga platser. Som övergångsställen, hållplatser och korsningar där medtrafikanterna ofta kör för snabbt.

– Det är ett manuellt arbete där vi går in och justerar rutten med hjälp av vår mjukvara. Du får se vilka platser som kräver extra uppmärksamhet och lägga in dem i programmet, säger Jacob Wollbrink.

Gratis bussåkning

Bussen kommer att rulla här i fyra veckor, och det är gratis att hoppa på och provåka. Efter sommaren flyttar den över Göta älv till teknikmeckat Lindholmen för ytterligare ett halvårs provkörning. Där är det tänkt att två självkörande bussar ska erbjuda skjuts från en av parkeringsplatserna vid SVT-huset in till de centrala delarna av Lindholmen.

– För oss är det här en månlandning, säger Anne Rosa Simonsen som är kommunikationschef på Autonomous Mobility.

Det är första gången deras självkörande buss tar emot allmänheten. De har automationsnivå fyra på SAE-skalan, och en operatör kommer alltid att åka med för att kunna ta över kontrollen om något går illa.

När en likadan Navya-buss (som inte hade någon koppling till Autonomous Mobility) gjorde sin premiärtur i Las Vegas i höstas var olyckan framme direkt. Inom ett par timmar blev bussen påkörd av en backande lastbil. Inför testerna i Göteborg har man gjort allt för att undvika en sådan situation.

– Vi har alltid en operatör med som håller koll på omgivningen. Sedan handlar det också om att förbereda omgivningen. Vi har satt upp skyltar och delat ut flygblad så att medtrafikanterna vet att de befinner sig på ett område där det pågår tester, säger Anne Rosa Simonsen.

Stark trend i fordonsindustrin

Birger Löfgren på forskningsinstitutet Rise Viktoria är projektledare för testpiloterna i Göteborg, och beskriver lösningen som ett möte mellan flera starka trender inom fordonsindustrin.

– Sedan 50-talet har vi byggt våra samhällen och städer och till mångt och mycket våra vanor kring att alla har en egen personbil med en förbränningsmotor. Detta håller på att förändras i grunden. Vi får mer och mer elektrifierad teknik i fordonen, vi får teknik som möjliggör att fordonen kör sig själva, och teknik i och runt omkring fordonen som gör att vi kan dela dem med varandra, säger han.

– De här små bussarna förkroppsligar alla de tekniktrenderna.

De autonoma bussresorna på Chalmers är gratis och öppna för allmänheten varje vardag mellan klockan 8 och 16 till och med den första juni.

Självkörande minibussar från Navya

De eldrivna minibussarna som ska köra i Göteborg har tillverkats av det franska företaget Navya.

Modell: Arma.

Kapacitet: 11 sittande passagerare.

Räckvidd: Cirka 100 kilometer.

Maxhastighet i Göteborg: 20 kilometer i timmen.

Vikt: 2 400 kilogram.

Storlek: 475 centimeter lång, 265 centimeter hög och 211 centimeter bred.

Källa: Rise Viktoria.