Fordon
Troligtvis mänsklig faktor bakom tågolyckan
Tågolyckan har kräbt minst 25 dödsoffer. Foto: DFF/Splash News / All Over Press
Olyckan i Italien där två tåg krockade på en enkelspårig sträcka har krävt minst 25 dödsoffer.
Tisdagen 12 juli kolliderade två tåg Apulien-regionen i Italien. Minst 25 personer har omkommit i olyckan, däribland den ene lokföraren. Enligt SVT Nyheter ska det ena tåget ha väntat på grönt ljus vid stationen, för att sen köra in på den enkelspåriga sträckan där krocken skedde.
Anders Ekberg är biträdande professor i tillämpad mekanik på Chalmers centrum för järnvägsmekanik. Han berättar om de säkerhetssystem som finns på plats för att förhindra den här typen av tågkrockar:
– Det finns automatisk och manuell kontroll. Är den automatisk ska den visa röd signal, är den manuell ska en tågklarerare visa om det går att köra och släppa på trafiken.
– Att båda förarna ska ha fått grönt om det är ett automatiskt system, det ska inte kunna hända. Då har något gått extremt fel.
Han menar att orsaken troligen inte ligger i tekniken:
– Det brukar vara mänskliga faktorn, på något sätt.
– Det kommer att komma fram, italienarna kommer att få svar på vad som hänt, säger han.
Anders Ekberg påpekar att Sveriges järnvägar har ett väl utbyggt automatiskt signalsystem, som skulle göra en olycka av den här typen osannolik.
– ATC-systemet sätter stopp, man skulle aktivt behöva gå runt det för att kunna köra mot rött.
Han understryker också att tågresor är många gånger säkrare än bilresor och att säkerheten dessutom höjs i takt med att fler automatiska signalsystem införs.
– När en sådan här sak inträffar uppmärksammas det stort i media, men om man ser hur många som dör på vägarna i Europa och hur lite som skrivs om det är det lätt att få fel uppfattning om riskerna.
Gilla Ny Teknik på Facebook