Fordon

Toyota: ”Säkerhet är inget hållbart argument för autonoma fordon”

Foto: Toyota
Foto: Toyota

Självkörande fordon kommer öka säkerheten. Men enligt chefen för Toyota Research Institute är detta är inte ett nog starkt argument för att implementera tekniken – om man frågar konsumenterna. Det är baklängestänk, säger Gill Pratt.

Publicerad

I år har vi hört det: självkörande bilar är snart här och de kommer ge säkrare vägar. Men Toyotas chef för utvecklingen av autonoma system anser att det tankesättet är bristfälligt. Att berättiga övergången till autonom teknik utifrån att den gör körningen säker är enligt expertens mening helt fel.

– Att genomföra nivå 4 för att rädda liv, det är baklängestänk – även om du antar att det kommer att vara tio gånger säkrare, säger Gill Pratt i en intervju med IEEE Spectrum.

Enligt Pratt är de ekonomiska aspekterna ett av de mest drivande argumenten för självkörande bilar. För kommersiella företag som speditionsfirmor och taxibolag innebär tekniken att man kan kapa kostnader – och det rejält. Men för att komma dit krävs det att man får till ett system som är rejält mycket säkrare än mänskliga förare.

För även om statistiker och filosofer skulle acceptera robotbilar som bara är tio procent bättre – så lär inte myndigheter eller allmänheten godkänna sådana system. Toyota utvecklar, precis som alla andra biltillverkare med självbevarelsedrift, teknik för autonoma bilar. Och deras nivå 4-system är tänkt att vara en hjälpreda, inte en ersättare.

Systemet har två lägen: det första kallas för Beskyddare och är ett rent assistans/säkerhetssystem i de fall en människa kör. I det andra läget Chaufför så kör bilen själv.

Det första läget är enligt Toyota en rejält uppgraderad version av dagens system, som kombinerar filhållarassistent med adaptiv farthållare och bromssystem. Och det här tror tillverkaren snart kommer att börja implementeras i produktionsmodeller.

Chaufför-tekniken är dock flera år bort och kommer kräva en hel del validering innan det kan bli aktuellt för kommersialisering.

Så även om fokus ligger på är att visa upp ett system som är säkert, är det bakomliggande målet att utveckla teknik som kunderna verkligen har nytta av.