Fordon
Testar strålningen från elbilen med 1 914 hk
Med en systemeffekt på 1 408 kW kan Rimacs superelbil potentiellt alstra rejäla elektromagnetiska störningar. Se när C Two testas i labbet.
Det är nu flera år sedan som kroatiska Rimac visade upp sin superelbil i Genève, men resan till en produktionsfärdig modell är lång – och deras C Two är tänkt att stå klar 2021.
Elbilen ska ha 1 914 hk, ett vridmoment på 2 300 Nm och kunna avverka 0–96 km/h på 1,9 sekunder. Men de kraftfulla komponenterna som behövs för att åstadkomma systemeffekten på 1 408 kW kan potentiellt alstra rejäla elektromagnetiska störningar. Trots att Rimacs supersportbil bara ska tillverkas i några hundra exemplar så måste den genomgå samma certifieringsprocess som andra bilar.
- Certifieringen är densamma för alla bilar. Bilar med förbränningsmotor genererar inte lika mycket elektromagnetiska emissioner som elbilar. Vår modell är dessutom högpresterande och med hög effekt och därmed den svåraste bilen att uppnå kraven för, säger Borna Radman, eltekniker på Rimac.
Nu har Rimac släppt en video från en testanläggning i Tyskland där C Two testas för elektromagnetisk kompatibilitet – dels hur den reagerar på omgivningens strålning, samt vad den själv sänder ut, eftersom kraftiga magnetfält kan påverka allt från trafikljus till fartkameror. Det rapporterar Motor Authority.
Rimac bombarderade bland annat bilen med radiosignaler från 20 MHz upp till 30 GHz. Vad testerna resulterade i framgår inte av videon. Ingenjörerna ska nu utvärdera resultaten och göra eventuella justeringar av fordonent för att leva upp till kraven.
Liknande tester genomförs i Sverige. Rise har ett antal EMC-kammare vid sin provningssanläggning i Borås, bland annat EMC-labbet Awitar.
Förkortningen står för ”Automotive Wireless Test and Research Facility”, och Awitar invigdes 2018. Där testas så att bilen inte avger elektromagnetisk störning över den tillåtna gränsen, samt att fordonets elektronik inte påverkas av befintlig strålning från exempelvis radar, radiosändare och mobiltelefoner.
2002 uppmärksammades fenomenet och problemet med kraftiga magnetfält i bilar för den breda allmänheten – då efter att man uppmätt en strålning på upp till 18 mikrotesla i Sveriges vanligaste bil, Volvo V70. Även bolagets S60- och S80-modeller uppvisade kraftig strålning, på 18- respektive 12 mikrotesla. Det rapporterade Auto Motor & Sport.
Förklaringen bakom de höga värdena var att placeringen av batteriet i baksätet krävde en strömförande kabel från motorn. Konsekvensen blev höga strålvärden i baksätet. Då svarade Volvo med att det inte finns några vetenskapliga bevis för att elektromagnetiska fält i de uppmätta värdena kan orsaka sjukdomar, men i dag tas problemet på allvar.