Fordon

Tesla vet varför du kraschat

”Data visar att bilen körde i 6 miles i timmen när trycket på gaspedalen plötsligt fördubblades... och bilen gjorde alltså bara som föraren ville”, menar Tesla om kraschen. Foto: Puzant / Imgur

Det blir svårt att förneka vems felet är i en bilolycka framöver. Biltillverkare – som Tesla – vet det redan.

Publicerad

Ägaren av Teslabilen som körde in i ett hus häromdagen hävdade att bilen plötsligt accelererade av sig själv.

Men eftersom Teslas bilar hela tiden är uppkopplade till företaget via internet, så hävdar Telsa att det inte stämmer och hänvisar till insamlade data.

”Data visar att bilen körde i 6 miles i timmen när trycket på gaspedalen plötsligt fördubblades... och bilen gjorde alltså bara som föraren ville”, menar Tesla på nätsajten The Verge.

Den här typen av insamlade datauppgifter kommer att bli allt vanligare, skriver MIT Technology Review.

Än så länge är det inte många biltillverkare som loggar sina bilars förehavande på samma detaljerade sätt som Tesla, men branschen är på väg dithän.

En anledning är utvecklingen mot självkörande bilar, där uppkopplingen till nätet är nödvändig. En annan är biltillverkarnas samarbete med försäkringsbolag, där insamlade data ser som en möjlighet för nya tjänster.

Telia och Folksam samarbetar exempelvis redan i projektet ”Köra säkert”.

Med Telias internettjänst för bilar som bas kan Folksam erbjuda 20 procents rabatt för bilförare som håller hastighetsbegränsningen. Folksams vd Jens Henriksson har tidigare sagt till Ny Teknik att han inte planerar att använda informationen för att exempelvis öka självrisken för förare som krockar och som visat sig ha kört för fort.

Men den principen har redan det danska försäkringsbolaget Alka, där Henriksson sitter i styrelsen.

– Fast vi tänker inte i de banorna. Vi tror på att belöna bra beteenden, sa Henriksson till Ny Teknik i höstas.

Folksams vd beskrev den gången tjänsten ”Köra säkert” som första steget av många för framtidens uppkopplade försäkringar:

– För om vi kan se till att förarna minskar medelhastigheten med 3 km i timmen kan vi rädda 40 liv om året.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om fordon!