Fordon

Sveriges nya biljätte pluggar in

Cevt har placerat batteriet i den nya plugin-hybriden i en klassisk tunnel mellan framstolarna.”Själva batteriet är av samma typ och tillverkare som i Volvo XC90-hybriden”, säger Börje Grandin. Foto: Sören Håkanlind
Cevt delar hemligt garage med systerbolaget Geely Design. Skynket döljer en kommande modell. Foto: Sören Håkanlind
Börje Grandin och verkstadsmekanikern Martin Blennrot vid en maskerad Lynk & Co 01 plug-in, en förseriebil. Foto: Sören Håkanlind

Elektrifiering av Volvo, Geely och det egna bilmärket Lynk & Co är nästa stora uppdrag för Cevt, China Euro Vehichle Technology, i Göteborg. Planen är en plugin-hybrid 2017, en hybrid tidigt 2019 och en elbil därefter under året.

Publicerad

Det märks redan i receptionen att Cevt är ett företag som går på högvarv. Flera grupper står på kö. Under tiden förs animerade samtal om tekniklösningar och detaljer. Det pågår överallt i de nio knökfulla hus på Lindholmen där Cevt huserar.

– Vårt första problem är att vi behöver lokaler, framför allt labb för batterier, elmotorer och drivlinor. Vårt andra problem är att vi behöver mer folk, särskilt elingenjörer av olika slag, säger Börje Grandin.

Det är han som just nu är ansvarig för elektrifieringen av CMA-bilarna, alltså Volvos mindre modeller, Geelys, och Lynk & Co. Det är inte helt klart hur många olika modeller som totalt ska byggas på CMA-arkitekturen, men det kan bli ett 50-tal. Och alla ska elektrifieras.

Lokalerna är så fulla att det inte ens finns ett rum där vi kan göra en intervju. Ny Teknik får dela långbord med en grupp ingenjörer som samtidigt via Skype diskuterar teknik och arbetsmetoder med kolleger i Kina. I närheten står en avskalad prototyp av en elbil som Börje Grandin demonstrerar.

Börje Grandin är egentligen doktor på förbränningsmotorer och jobbade med sådana på Saab och Volvo under mer än tio år. På Volvo hann han vara med att ta fram den trecylindriga varianten av den nya VEA-motorn innan han blev ansvarig för elektrifieringsstrategin.

– Vi behövde en mindre motor, och att kapa en cylinder från den nya fyrcylindriga VEA-motorn var egentligen bara för att vi ville prova. Alla var överens om att trecylindriga motorer var en kass idé, men jag ville i alla fall gå till botten med det spåret. Men sen när våra provningsingenjörer varit ute och kört fick den bara lovord.

Det var också som ansvarig för allt inom elektrifiering som han kom till Cevt som en av de första tio anställda 2013, ett halvår före den officiella starten. De började i tomma lokaler, bokstavligen.

– Ett av våra första beslut gällde vad vi skulle ha för kaffemaskin.

Planen var att bli 200 anställda, men ett drygt år senare sysselsatte Cevt 1 000 ingenjörer i Göteborg och 500 i Kina. Man hade tagit fram CMA-arkitekturen, som Volvo och Geely skulle bygga alla mindre modeller på. Ägaren, kinesiska Geely, var så belåten att man dessutom beställde ett 10-tal kompletta bilmodeller. Den första skulle vara klar 2016.

– Det var tajt men vi klarade det.

Bilen presenterades i oktober under det nya varumärket Lynk & Co. Nu lägger Börje Grandin och hans team sista handen vid den första elektrifierade varianten.

– Det blir en plugin. Räckvidden på el är runt 50 km, det motsvarar en statistisk medelkörsträcka. Bilen är i stort sett klar. Inom två år kommer en konventionell hybrid. Och 2019 kommer en ren elbil med batterier. Vi hade med elektrifieringen i diskussionen redan från början. Men ingen i branschen trodde att det skulle gå så här fort.

Alla Cevts elektrifieringslösningar ska användas i Volvo och Geely. Men det är en Lynk & Co som är den första elhybriden på CMA-arkitekturen. Samtidigt står den modell för plugin-tekniken i Volvos nya 40-serie, och ett antal Geelybilar.

Läs mer:

– Här har vi lagt batteriet i en tunnel mitt i bilen och förstärkt bottenplattan på olika sätt för att skydda batteriet vid krockar från sidan, visar Börje Grandin på en prototyp.

I motorrummet sitter en elmotor tillsammans med den trecylindriga Volvomotor som Börje Grandin var med och tog fram 2011. (Här kallas den GEP3, Global Engine Petrol med tre cylindrar.) En av Cevt nyutvecklad sjustegs växellåda med dubbelkoppling binder ihop paketet.

– Konstruktionen av växellådan har medfört att vi kan ha samma installation av växellådan och motorn för både varianten med bara förbränningsmotor och för plugin-hybriden. Det är exakt samma motorrum, och ger stora besparingar, säger Börje Grandin.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Cevt öppnade pendlingskontor i Trollhättan

  • 500 av dem som jobbar på Cevt bor i Trollhättan. 2016 öppnade företaget ett pendlingskontor där. Det har 30 fasta arbetsplatser, men man kan jobba upp till 80 personer där under en dag. Pendlingskontoret ligger i Cevts system, man har videokonferensuppkoppling och är på det stora hela taget bara ett hus lite längre bort.
  • Cevt har hittills rekryterat ingenjörer från Volvo, Saab och Volvo Lastvagnar. Nu kommer många från Ericsson. Det finns 25 nationaliteter på företaget. Koncernspråket är engelska.
  • Cevts ägare Geely (som också äger Volvo) bygger 1,1 miljon bilar per år, och planerar att lansera ett 30-tal modeller fram till 2020. Cevt gör arkitekturen till samtliga. Geely har totalt 10 000 FoU-anställda, inklusive Cevt.
  • Cevt har en egen låt på Spotify, där Mats Fägerhag står för gitarrsolot.
  • Geely har utlovat satsningar i Cevt på minst 3 miljarder per år fram till 2021.
  • 2016 omsatte Cevt drygt 3 miljarder kronor och sysselsatte 2 000 ingenjörer (anställda och konsulter) i Sverige.
  • Cevt betyder China Euro Vehicle Technology, och startades 2013 på uppdrag av Volvos ägare Geely. Det första uppdraget var att utveckla en ny gemensam fordonsarkitektur för mindre bilar inom varumärkena Volvo och Geely. Från början tänkte man sig ett ingenjörsföretag med 200 anställda. Vd från start har varit Mats Fägerhag.